Monsterorkanen har nått land

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-09-04

– men Felix har krympt och graderats ner

Monsterorkanen Felix nådde på tisdagseftermiddagen Nicaraguas fastland.

Men vindarna har minskat något och Felix har graderats ner från en femma till en tvåa.

Parallellt växer en annan orkan - Henrietta.

Felix hade fullt klös när orkanen dundrade in över Miskotokusten i Nicaragua. Orkanvindar med högsta styrka 5 slet av taken på hus som det var löv.

Men sedan lugnade sig vinden något och gick ner till en trea och sedan tvåa – vilket fortfarande innebär vindar med en hastighet på 160 kilometer i timmen.

Bara ett par veckor efter att orkanen Dean drog fram genom Karibien och dödade minst 20 människor hotas området av ännu en orkan av samma styrka, och det är första gången sedan 1886 som en orkan av klass 5 har blåst in över samma område under samma säsong.

Orkanvarning har utfärdats från Puerto Cabezas i Nicaragua, vidare norröver mot gränsen till Honduras och fram till Limon, rapporterar CNN.

– Vinden är förskräcklig. Den dånar fram samtidigt som den blåser av hustaken, berättade Röda Kors-medarbetaren Lumberto Campbell från Puerto Cabezas.

– Det är strömavbrott eftersom stolparna som håller uppe kablarna har blåst ner.

Telefonintervjun avbröts abrupt men Lumberto hann säga:

– Plåttaken är som rakknivar och flyger genom luften och träffar människors hem och träd.

Turister sökte skydd

I går drabbades öarna Aruba, Curacao och Bonaire av de kraftiga vindarna som slet med sig träd och översvämmade hus. Skyfall och blåst ledde till strömavbrott och tusentals turister tvingades söka skydd på sina hotell.

Felix väntas sedan fortsätta mot Belize på onsdag. I väntan på orkanen har invånarna där hamstrat vatten och mat och spikat igen fönsterrutorna som skydd mot vindarna som befaras nå över 70 meter per sekund, rapporterar AP.

Stormvarning har även utfärdats för Grand Cayman och Jamaica samtidigt som Mexiko hotas av ytterligare en storm, Henriette, som i dag befaras nå orkanstyrka.