Ny rymdpromenad för Christer Fuglesang

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-12-16

Landningen senareläggs en dag

Christer Fuglesang hoppades på en tredje, hittills oplanerad rymdpromenad för egen del.

Han blev bönhörd.

Strax före midnatt meddelade NASA att en ny rymdpromenad kommer att genomföras på måndag. Nasa bekräftade för TT att Christer Fuglesang och Robert Curbeam ska göra den extrainsatta rymdpromenaden.

Vid 20.30-tiden, svensk tid, flöt för tredje gången två vitklädda rymdvarelser ut ur färjan Discoverys luftsluss. Under ett sex timmar långt uppdrag ska Christer Fuglesangs kollegor Robert Curbeam och Sunita Williams fortsätta elarbetena på den internationella rymdstationen ISS.

De hann däremot inte ta i tu med solpanelerna som inte vill fälla ihop sig som de ska.

En fjärde rymdpromenad

Det innebär att det blir nödvändigt med en fjärde, hittills oplanerad rymdpromenad. Den kommer att utföras av paret Christer Fuglesang och Robert Curbeam.

Ett beslut som gläder Fuglesang. Så här skrev han tidigare på lördagskvällen:

”NASA diskuterar en ev. fjärde rymdpromenad för att fixa solpanelen som inte ville fälla ihop sig fullständigt igår. Så om jag har tur får jag en chans till att komma ut!”, skriver han i sin återkommande rymdrapport.

Han beskriver också upplevelsen av sin senaste promenad i tyngdlöshet som genomfördes i torsdags kväll.

”Otroligt vackert”

”När jag var på armen under CETA-förflyttningarna så var det otroligt vackert. Vi kom in över Europa nattetid och såg ljus från massa städer och uppemot norr, mot Sverige, var hela horisonten täckt av norrsken! Strax därefter kom en fantastiskt vacker soluppgång rakt emot mig.”

Den rymdpromenad som inleddes i kväll beräknas vara avslutad vid 2.30-tiden, söndag morgon. Först då fattas beslut om fortsättningen.

Landar senare

Att solpanelerna inte är helt hopfällda är ingen katastrof för Discoverys uppdrag. Men NASA vill ha jobbet gjort redan nu för att framtida expeditioner ska slippa ägna tid åt det.

Den fjärde rymdpromenaden gör att återresan senareläggs. Discovery beräknas nu landa på jorden på fredag kväll.

Tre landningsplatser är aktuella: Kennedy Space Center i Florida är förstahandsvalet. Reservställen är Edwards flygvapenbas i Mojaveöknen i Kalifornien och White Sands-basen i New Mexico.

Väderutsikterna för Florida pekar mot moln på fredag, vilket kan försvåra landning där.

I och med att extra flygdag har lagts till, har expeditionens ursprungliga två reservdagar krympt till en. Därför kommer Nasa att vilja landa på fredag, även om lördag är ett teoretiskt möjligt alternativ.

Johanna Melén, Daniel Wiklander, TT

Följ ämnen i artikeln