Så ser terrorns verkliga vardag ut

Muslimer är offren

Samma dag som dådet i Paris utfördes en annan terrorattack med många fler döda som inte fick någon uppmärksamhet alls.

Förmodligen för att den bara drabbade muslimer i ett land där terrorism blivit vardag.

Så ser terrorns verkliga ansikte ser ut.

Bilbomben som exploderade utanför polisakademin i Jemens huvudstad Saana hade inte alls samma chockverkan som bröderna Kouachis massaker på journalister i Paris. Terrordåd i Jemen är en del av vardagslivet.

Även i normala fall hade dådet fått begränsat med utrymme i västerländska medier. Nu blev det knappt en notis trots 37 döda och ett 66 skadade.

Terrordåd i den här delen av världen är helt enkelt inte en nyhet längre.

Brittiska nyhetsbolaget BBC gjorde i november en kartläggning av alla terrordåd med islamistiska förtecken. Totalt över 600 dåd med närmare 5 000 döda. Det motsvarar nästan två 11 september på bara en månad utan att omvärlden reagerar nämnvärt.

27 dåd per dag

2013 året inträffade närmare 10 000 terrordåd enligt Global Terrorism Index. Det innebär i snitt 27 terrordåd varje dag.

Av dessa inträffar merparten i ett dussintal muslimska länder även om det bland offren även finns kristna och andra minoriteter.

Av de totalt 18 000 människor som dödades var fyra av fem från Irak, Afghanistan, Pakistan, Nigeria och Syrien. Fem länder som alla befinner sig i väpnad konflikt.

De främsta offren för terrorn är med andra ord inte vita, kristna i USA och Europa utan muslimer i fattiga och korrupta länder.

En basinformation som det är lätt att glömma när beväpnade män mördar utskiljningslöst i en huvudstad i Europa.

Fakta talar sitt överväldigande språk. Merparten av alla offer för terrorism är muslimer.

Det betyder att de radikala islamister som agerar med religionen som täckmantel tar livet av samma människor som de försöker övertyga om att militant islam är enda sättet att styra världen.

Makt är drivkraften

En anings motsägelsefullt kan tyckas. Men terroristernas drivkraft är makt och kontroll snarare än religion.

Muslimer riskerar dessutom att bli offer på ett annat sätt. När ett terrordåd med islamistiska förtecken inträffar i väst riktas ilskan inte sällan mot muslimer i största allmänhet. Väldigt snabbt efter dådet i Paris attackerades tre moskéer på olika platser i Frankrike.

Den omedelbara folkliga reaktionen på dådet i Paris har varit enighet och uppslutning, som vid nästan alla terrordåd i väst. Officiella företrädare inskärper att man måste skilja på islamistisk terror och islam som religion. Men frågan är hur många vaniga människor som efter en tid gör den distinktionen.

Rop på att stoppa invandring från muslimska länder invaderar redan min mejlbox.

Mjuka mål

Sedan de spektakulära dåden den 11 september har terrorn förändrats. På grund av all bevakning och alla motåtgärder har det blivit svårare att attackera offentliga byggnader, smuggla ombord bomber på flygplan och andra spektakulära attacker.

Istället ger sig terroristerna på mjuka mål som är nästan omöjliga att bevaka.

Antalet terrordåd har ökat kraftigt de senaste åren. Var och en för sig är de flesta dåden varken stora eller spektakulära men sammantaget ger de en vardag i vissa länder där rädslan för terror fulltsändigt dominerar det dagliga livet.

Dit är det lyckligtvis rätt långt i Europa och USA. Även efter det som hände i Paris.