Fem nya sjuka på charterhotellet

Publicerad 2014-07-23

Fem nya fall av magsjuka har konstaterats på Fritidsresors hotell i Side.

55 svenskar har hittills insjuknat på Seven seas.

– Hela sjukstugan är full och en fick åka ambulans härifrån i går, säger en gäst.

Diarré, kräkningar och uttorkning. En småbarnsfamilj från Närke såg fram emot två härliga semesterveckor på resorten men resan utvecklade sig till en katastrof när de två yngsta sönerna insjuknade i diarré.

– Oavsett vem man frågar vid poolen är det någon som blivit dålig, säger mamman som själv behandlas med penicillin.

Hotellrum och utrymmen städas med desinficeringsmedel för att nya gäster inte ska smittas. Mathias Bergendahl på Fritidsresor ger lugnande besked till gäster som är på väg till hotellet.

– Det finns fortfarande de som är drabbade av sjukdom. I går har en handfull nya gäster berättat att de är dåliga men 25 har tillfrisknat. Läget har stabiliserats avsevärt sedan helgen, säger han.

Möglig ost

Svenskarna har insjuknat snabbt, flera av dem har fått åka till sjukhus för att behandlas med dropp och penicillin. Nu har klagomål på hotellets mat framkommit, ost med grönmögel ska ha serverats på frukostbuffén.

– Möglet var väl synligt, de borde ha sett det innan. En av mina söner är helt frisk och han äter bara pommes frites. Vi kommer försöka köra på friterat från och med nu, säger mamman från Närke.

Fick salmonella

Provtagning av mat, poolvatten och toaletter fortsätter. Smittkällan har inte hittats.

– Jag förstår oron, men proverna och testerna fortlöper, säger Mathias Bergendahl.

Anna, hennes man och två barn, 5 och 8 år gamla, besökte Seven Seas i september förra året. Båda barnen blev sjuka efter bara några dagar. Väl hemma konstaterade läkarna att de drabbats av salmonella.

– Det förstörde halva semestern. Vi hade sett fram emot att bada och ha kul, säger Anna.

34 barn blev sjuka i fjol

Alanya, Turkiet

Magsjuka drabbade 34 barn på fyrstjärniga hotellet ­Pascha Bay i Alanya i juli 2013. Barnen hade diarré och kräkningar och flera av dem fick föras till sjukhus för behandling med antibiotika och dropp. Magsjukan orsakades av bakterien shigella som finns i avföring och sprids genom mat och direktkontakt mellan personer. ­Shigellainfektion är en mycket­ allvarlig sjukdom i fattiga länder. Enligt Smittskyddsinstitutet orsakar den många dödsfall, framför allt hos barn.

Side, Turkiet

Aggressiv magsjuka drabbade 20-25 familjer i juni 2012 på Lyra Resort, Solresors fyrstjärniga hotell. Flera personer fördes till sjukhus för att behandlas med dropp.

Bodrum, Turkiet

Magsjuka drabbade 53 svenskar i maj 2012 på trestjärniga Petunya Beach ­Resort i Bodrum. Gästerna fick magsmärtor, kräkningar och diarré. Flera av dem fick behandlas med dropp.