Nya svenska stjärnor i Michelinguiden

Publicerad 2015-02-26

Norrmännen må ha flest medaljer i skid-VM.

Men när det gäller mat åker de på storstryk.

Stjärnorna formligen regnar ner över svenska restauranger i årets upplaga av prestigefyllda Michelinguiden.

I den nya Michelinguiden, den världsberömda restaurangguiden, finns nu inte mindre än 18 stjärnmärkta svenska krogar.

De flesta finns i Stockholm och Göteborg. Men i årets upplaga, som presenterade på torsdagsmorgonen, finns nu för första gången även flera restauranger i Skåne.

– Det är jättekul och naturligtvis bra för restaurangen och personalen, säger Karim Khouani, som driver den lilla franska restaurangen Ambiance à Vindåkra i Tygelsjö, en av de tre skånska nykomlingarna på listan.

Norge har tre

Även Danmark ligger bra till med 18 stjärnmärkta restauranger, varav tre nykomlingar i Århus.

- Den nya vågen av det skandinaviska köket har verkligen höjt ribban i den här delen av världen. Århus erbjuder en varierad gastronomi, medan den härligt bördiga regionen Skåne erbjuder en uppsjö av högsta kvalitetsråvaror på Malmös tröskel, säger Rebecca Burr, redaktör för Michelin Guide Nordic Cities 2015, i ett pressmeddelande.

Som jämförelse kan sägas att Norge bara har tre stjärnmärkta restauranger, och Finland fyra.

Getts ut i 115 år

Den första upplagan av Michelinguiden gavs ut redan år 1900. Boken sätter betyg på restauranger och hotell runt om i världen.

Betygssystemet är tregradigt.

En stjärna betyder att det är en väldigt bra restaurang.

Två stjärnor betyder "utomordentlig matlagning, värt en omväg".

Ytterst få krogar tilldelas det högsta betyget, tre stjärnor, som betyder att krogen håller yppersta världsklass: "exceptionellt bra kök, värt en egen resa".