Bolaget knyts till Kinas militär – nu tar de över säkerhetskontrollen på Arlanda

Uppdaterad 2022-02-16 | Publicerad 2022-02-15

Bolaget Nuctech är nära kopplat till Kinas militär och det styrande kommunistpartiet.

Nu har företaget vunnit en upphandling hos Swedavia – och ska sköta toppmodern säkerhetskontroll på Arlanda.

– De vann för att de lämnade bästa anbudet, säger Annika Balazs, strategisk upphandlingschef på Swedavia.

Säkerhetspolisen har gång på gång pekat ut Kina för att ligga bakom spionage, informationsstölder och cyberangrepp i Sverige.

En hållning som exempelvis ledde till att Huawei förbjöds att köpa in sig på 5G-nätet.

Nu kan Aftonbladet avslöja att bolaget har vunnit en upphandling av granskningsutrustning till säkerhetskontrollen på Arlandas terminal 5 som ska moderniseras och vara klara i maj 2023.

”Kontraktet signerades i dag”, skrev Swedavias pressansvarige Peter Wärring i ett mejl i fredags.

Toppmodern utrustning

Kontraktet vanns genom en offentlig upphandling där Swedavia gick ut och sökte anbud för screening-utrustning och integration med Arlandas befintliga system. Enligt annonsen handlar det om toppmodern utrustning rörande röntgengenomlysning och ett för Sverige nytt system, CIP, där granskningen av de genomlysta väskorna kan göras på en annan plats än vid rullbandet.

”Det här kommer vara den första säkerhetskontrollen på Swedavias flygplatser som utrustas med den här toppmoderna utrustningen. I framtiden kommer samma koncept introduceras på andra av Swedavias flygplatser”, skriver Swedavia i annonsen.

Kinesisk militär.

Bolaget Nuctech är enligt AP nära knutet till Kinas militär och det styrande kommunistpartiet och av säkerhetsskäl har bolaget därför varit svartlistade i USA i flera år.

I Europa så har Nuctech dock haft det lättare och vunnit kontrakt på säkerhetskontroller i en rad länder, enligt nyhetsbyrån, som pratat med flera europeiska parlamentariker som hävdar att det beror på att Nuctech dumpat priserna med 30–50 procent.

”Bästa anbudet”

Swedavia betonar att vem som helst hade möjlighet att komma med anbud i och med att det var en offentlig upphandling.

– De vann för att de lämnade bästa anbudet helt enkelt, säger Annika Balazs, chef för strategiskt inköp på Swedavia.

På vilket sätt var det bäst?

– Kvalitet och pris, säger hon.

Håkan Jansson, chef för entreprenadinköp på Swedavia, är chef för den aktuella avdelningen och svarar på Aftonbladets fråga om hur man resonerat kring att Nuctech är nära knutet till Kina:

– Jag har varit mer angelägen om att man har slutfört det och dylikt och det har man gjort. Men jag har egentligen ingen mer kunskap om ärendet som sådant.

Företaget Nuctech sköter säkerhetskontrollerna på flera flygplatser, bland annat här i Bryssel.

Vad säger du om att bolaget är nära knutet till kinesiska staten?

– Vad ska jag säga om det, det har har gåtts igenom och säkerhetsbedömts på tillbörligt sätt. Jag har ingen uppfattning, har det gått igenom de bitarna kan vi inte göra så mycket mer från vår sida.

Har det gjorts en säkerhetsbedömning?

– Ja, det utgår jag ifrån.

”Läcker känslig information”

Lars Nicander är seniorrådgivare på Förvarshögskolan och han ställer sig undrande till att Swedavia valde en kinesisk leverantör som är svartlistad i USA.

– Det låter konstigt att välja det här bolaget när samma produkter har blivit svartlistade på andra ställen. Det borde vara en varningsklocka. Vi vet ju att kinesiska staten använder övervakningssystem för att dammsuga västvärlden på information och personuppgifter och ofta handlar det om bakdörrar i systemen som läcker känslig information tillbaka till Kina.

Säkerhetskontroll på Arlanda.

Han pekar på att kontrakt och upphandlingar som involverar den här typen av företag kräver noggranna säkerhetsanalyser av både anbudsgivaren och de aktuella systemen.

– Jag utgår från att de har gjort en säkerhetsanalys av det här och om de inte har gjort det så bör de göra det på en gång.

Nuctech slår ifrån sig kritiken när nyhetsbyrån AP ställer frågor och hävdar att bolaget är offer för ogrundade anklagelser.

– Det är vår utrustning men det är din data. Det är våra kunder som bestämmer vad som händer med informationen, säger Robert Bos, chef för Nuctech i Nederländerna.