Lisa, 9, kan utvisas till barnhem i Albanien: Mitt hem är här

Migrationsverket: Har starkare anknytning till Albanien

Publicerad 2024-02-13

JÄRPÅS. Lisa är född i Sverige och har bott här i nästan sju år av sitt nioåriga liv.

Hon går i skolan, sjunger i kyrkokören och har en familj som vill adoptera henne.

Nu kan hon utvisas till Albanien – där hon kan sättas på ett barnhem.

– Mitt hem är här, säger Lisa.

Kaffebryggaren puttrar inne köket, Hans och Paulina dukar fram ostmackor och Lisa gosar med hunden Freja. Den här kvällen ska de titta på Mellon.

– Jag hoppas att Smash into Pieces vinner i finalen, säger Lisa.

Det är en helt vanlig lördag hemma hos familjen Backström. Men om några veckor kan deras vardag och liv tillsammans vara över. Lisa kan utvisas till Albanien.

– Det är jobbigt att tänka på allting, säger Lisa.

Det här har varit Lisas hem de senaste fyra åren. Hon går i skolan, sjunger i kyrkokören, tar pianolektioner och har sina vänner här i Järpås.

– Du vill ju gärna börja på gymnastik, men vi har sagt att vi måste vänta in vad som händer först, säger Paulina till Lisa.

Lisa,9.

Lisa är född i Sverige och kom till Hans och Paulina första gången 2016, när hon var ett år gammal. Hon fick en familjehemsplacering då hennes biologiska inte mamma kunde ta hand om henne på grund av sitt psykiska mående.

”Är rädd att hamna på ett barnhem”

Året efter avslog Migrationsverket Lisas och hennes mammas ansökan om uppehållstillstånd och de återvände till Albanien.

– Lisa hamnade i chock och lades in på sjukhus när hon kom till Albanien. Hon förstod inte språket och bara skrek ”Hans” och ”Paulina”, berättar Paulina.

Efter en tid i Albanien, ett kort besök i Sverige och en period i Tyskland återvände de hit igen. Sedan dess har Lisa bott hos Paulina och Hans och förra året blev de hennes vårdnadshavare.

Lisa med sina vårdnadshavare Paulina och Hans.

Lisa vill stanna i Sverige.

Men beslutet att utvisa Lisa står fast. Trots att nioåringen levt en större del av sitt liv i Sverige bedömer Migrationsverket att hon har en starkare kulturell anknytning till Albanien än till Sverige, en slutsats som Paulina och Hans ifrågasätter.

Hon har knappt några minnen från den tid hon vistades i landet och kan inte albanska.

– Hur bedömer de det? De har aldrig träffat Lisa eller pratat med henne. Hon är en svensk tjej rätt igenom, säger Paulina.

De sitter bredvid varandra i soffan. Lisa har blicken nedslagen.

Vad skulle du vilja säga till Migrationsverket om du fick prata med dem?

– Jag skulle säga att mitt hem är här. Hos min mamma och pappa. Jag vill att de ska förstå att jag gillar min mamma och pappa, säger Lisa.

Vad är du rädd för mest om du skickas till Albanien?

– Att hamna på ett barnhem och att jag inte kan språket, jag vet inte vad jag ska göra. Det är det jag är rädd för.

Skulle utvisas i januari – stoppades

Paret har ansökt om att få adoptera Lisa, något som Lisas biologiska mamma sagt att hon vill till NLT. De fick avslag av tingsrätten, men överklagade till hovrätten som väntas fatta beslut inom några veckor.

Lisa visar sitt rum. På det ljusrosa överkastet sitter tre gosedjurskaniner som hon döpt till Lisa, Paulina och Hans.

Samtidigt har Lisas mamma lämnat Sverige. Hon försöker få asyl i ett annat europeiskt land. Beslutet att utvisa Lisa står fast, trots att hon inte har någon förälder eller släkting som tar emot henne på plats.

I slutet av december blev familjen kontaktade av Gränspolisen. Den 9 januari klockan två på natten skulle Lisa sättas ensam på ett flyg till Albanien. Hon skulle tas emot av albanska myndigheter och sannolikt sättas på barnhem.

– Vi frågade om de inte kunde vänta på hovrättens beslut om adoption. De sa att vi kunde hämta hem henne om vi fick ett ja. Problemet var att de inte sa vilka kontaktpersoner som skulle ta emot henne, säger Paulina.

I sista sekund, dagen innan utvisningen, fick de veta att Migrationsverket stoppat den.

Migrationsverket: Ska vara tillräckligt tryggt

Migrationsverkets presschef Jesper Tengroth säger att man inte vill uttala sig om Lisas fall innan hovrättsdomen fallit. Om Paulina och Hans får adoptera henne läggs ärendet ner.

Om de får avslag kommer Migrationsverket att återuppta Lisas fall.

– När vi har ett beslut från hovrätten får vi ta det där och då. Då får vi titta på vilka åtgärder som möjligen ska vidtas.

Paulina och Lisa väntar på hovrättens beslut.

För att ett barn ska kunna utvisas måste det enligt Jesper Tengroth finnas ett ordnat mottagande i hemlandet.

– I första hand familj och släkt, i andra hand sociala myndigheter. Barnhem kan anses vara ett ordnat mottagande.

Han fortsätter:

– Något som är superviktigt att komma ihåg är att den svenska utlänningslagen inte är utformad för att förhållandena i hemlandet ska vara bättre eller lika bra som i Sverige. Det ska vara tillräckligt tryggt och säkert. Det kan såklart kännas otroligt smärtsamt och tufft, det förstår alla.

På det ljusrosa överkastet på Lisas säng sitter tre gosedjurskaniner som hon döpt till Lisa, Paulina och Hans. Om det är här hon kommer att få somna om kvällarna resten av sin barndom avgörs inom kort.

Hon längtar tills det blir varmare så familjen kan åka till lantstället.

– Jag längtar till sommaren när man kan bada och vara i skogen.

Lisa i hemmet i Järpås. Paulina berättar att de fått mycket stöd av grannar och människor som läst om deras fall i lokala medier.