Uppgift: Topparna kände inte till valstrategin

Publicerad 2022-09-16

Annie Lööfs avgång tros utlösa en kaotisk falangstrid i Centerpartiet.

Hon säger själv att strategin inför valet hade ”ett kompakt stöd” internt.

Men flera ledande företrädare fick läsa i tidningen att man kunde tänka sig ingå i en S-regering, uppger Ekot.

Efter att ha funderat i tre dagar bestämde sig Annie Lööf slutligen under onsdagen för att avgå som partiledare för Centerpartiet.

Klockan 13 på torsdagen meddelade hon sitt beslut på en pressträff i riksdagen.

En timme tidigare fick partistyrelsen beskedet på ett extrainkallat möte över Zoom.

– Jag är väldigt stolt över det avtryck som C gjort under det här dryga decenniet, sa Annie Lööf.

Fullt inbördeskrig

– Jag lämnar detta besked nu för att Centerpartiet ska kunna ha en ordnad och bra process för att välja en ny ledare.

Annie Lööf meddelade sin avgång på en känslosam pressträff.

Direkt efter pressträffen kom uppgifter som tyder på att en kaotisk tid väntar i partiet.

– Jag tror att vi kommer att slita varandra i stycken. Det blir fullt inbördeskrig, sa en ledande centerpartist till Aftonbladet under torsdagen.

Partiet uppges redan vara svårt splittrat efter valet att nobba samarbete med högerblocket och i stället ställa sig bakom en regering med Magdalena Andersson som statsminister.

– Lite förenklat kan man säga att det finns Kristersson-linjen och den linjen vi har. I bägge delarna finns det nyanser men i stora drag är det så, sa en ledande centerpartist som beskriver falangerna.

Även SvD har uppgifter som tyder på att Annie Lööfs besked kan utlösa storm inom Centerpartiet.

”Kompakt stöd”

Enligt tidningen uppger ”en källa med bred insyn att det just nu finns tre ”strömningar” som strider om verklighetsbeskrivningen och framtiden”.

– Det kommer att bli väldigt internt stökigt och bråkigt framöver, säger källan till SvD.

I Aftonbladets artikel under torsdagen säger en annan centerpartist att partiet fortfarande befinner sig i en chockfas efter valet.

Denne menar att en ny partiledare visserligen kan föra in C på en ny kurs, men att partistyrelsen har hittills varit enig i beslut som fattats – och att det därmed inte är säkert att det skulle leda till en dramatisk förändring.

Annie Lööf själv sa följande i Aktuellt under torsdagskvällen:

– Den position och de vägval som jag har burit fram, de är ju inte mina åsikter, utan de är ju grundade i partiet. De är fattade på våra stämmor, våra förtroenderåd och jag upplever att det finns ett kompakt stöd för att hålla gränsen mot Sverigedemokraterna, sa hon.

– Den linje jag har drivit, den finns det ett kompakt stöd för.

Visste inget innan utspelet

Samtidigt framkom det under torsdagskvällen, bara timmar efter Annie Lööfs avgångsbesked, att partiledarens utspel i Dagens Nyheter den 15 augusti kom som en chock för flera ledande centerpartister.

– Vi kan tänka oss att sitta i en regering med Socialdemokraterna. Men det förutsätter att politiken lutar mot mitten, var Annie Lööfs besked till DN.

– Jag ser att Magdalena Andersson har det ledarskap som behövs.

Enligt uppgifter till Sveriges Radios Ekot kom beskedet oväntat för ledamöter i både riksdagsgrupp och partistyrelse. De fick i stället läsa om partiets valstrategi i tidningen när intervjun publicerades.

– Jag blev ställd, säger en centerpartist, som tycker att partiet borde ha stått kvar vid mittenpositionen som man enats om, till Ekot.

En annan av de som intervjuats anonymt av Ekot säger att den nya hållningen borde ha förankrats på ett bättre sätt.

Man uppger att det efter den uppmärksammade intervjun fanns ”en frustration i partiet över att Annie Lööf, där och då, valde sida i regeringsfrågan”.

Extrastämma i vinter

Flera centerpartister menar att strategin att så tydligt ställa sig bakom Magdalena Andersson hade inneburit ett sämre förhandlingsläge om de rödgröna hade vunnit valet, uppger Ekot.

Men andra gör samma analys som Annie Lööf och menar att det var nödvändigt att ge ett tydligt besked i regeringsfrågan.

Någon gång under vintern kommer Centerpartiet välja ny partiledare under en extrastämma.

– Valet av partiledare kommer ju vara helt avgörande för var Centerpartiet står framöver. Ska man hårdra det så handlar mycket om inställningen till Sverigedemokraterna men det är också en kamp mellan de socialliberala och de liberalkonservativa strömningarna där Annie har företrätt den socialliberala hållningen, sa en ledande centerpartist till Aftonbladet under torsdagen.