Åkessons tal till nationen – på arabiska

Uppdaterad 2023-11-02 | Publicerad 2023-11-01

Jimmie Åkesson.

Jimmie Åkesson ska hålla tal till nationen på arabiska.

Då tar SD-ledaren hjälp av en AI-klon.

– Det är tyvärr så att stora delar av vår befolkning inte tar till sig politisk information på svenska, säger kommunikationschefen Joakim Wallerstein till Göteborgs-Posten.

Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson har med jämna mellanrum hållit egna tal till nationen på partiets Youtubekanal.

Och på fredag är det dags igen.

Den här gången riktar sig partiledaren mot den arabisktalande delen av befolkningen.

Med hjälp av artificiell intelligens ska Åkesson, på arabiska, återupprepa budskapet från det senaste talet, säger Sverigedemokraternas presschef Oskar Cavalli Björkman till Aftonbladet.

Då uppmanade han de invandrare som vägrar anpassa sig till det svenska samhället att åka hem till sina hemländer.

– Jag ska vara helt rak och ärlig. Jag tycker inte du ska vara här. För mig är du inte välkommen till Sverige, sa Åkesson då.

SD:s kommunikationschef Joakim Wallerstein säger till GP att man hoppas nå en ny målgrupp.

– Det här kan gå hem hos personer som normalt inte nås av våra budskap, inte för att de är politiskt ointresserade, utan för att de kanske inte riktigt följer svenskspråkig media och kan se det. Men det kan även vara folk som befinner sig i utlandet, men som ändå har släktingar i Sverige, säger han.

Experten: Hal is

Aftonbladets AI-expert Nicklas Hermansson säger att det finns mängder av fördelar med AI-tekniken, men anser att Åkesson är ute på hal is:

– Jimmie Åkesson ska alltså skapa en robotversion av sig själv som kan prata arabiska för att alla ska förstå att alla inte är välkomna till hans Sverige. Hur hade du känt om du flydde till ett nytt land och möttes av en partiledare som berättar att du inte är välkommen här på ditt språk – fast i en robotversion? säger Hermansson som är framtidsspanare på NomoFomo och fortsätter:

– Det vet vi inte eftersom det här är ett så pass outforskat område. Kommer Jimmies AI-klon att förstärka befintliga fördomar och splittringar? Kommer han att framstå som manipulativ? Kommer viktiga nyanser och kulturella kontexter att försvinna när AI-Jimmie pratar arabiska? Det finns många frågor, men en sak är glasklar. Genom att släppa en sådan video är risken stor att Jimmie Åkesson stärker polariseringen i samhället. Är det vad han egentligen vill?