Bästa vännen efter mordet: ”Hur ska man straffa det här?”

Publicerad 2023-02-05

Trebarnspappan Fredrik Andersson, 54, sköts till döds när han försökte förhindra ett mord.

Med bara händer mot en skarpladdad pistol.

– Fredrik vet att han är bättre lämpad än de flesta där på gymmet och då går han in, säger vännen Rasmus Dahlstedt.

Rättegången mot den 16-årige pojke som misstänks för mordet inne på Delta gym i Stockholm har precis inletts.

Åklagaren Daniel Suneson betecknar utredningen som robust med DNA-bevis som han menar binder de sammanlagt fyra misstänkta till gärningen.

Ett genombrott i utredningen blev en lägenhet som hyrts ut via Airbnb. Det hade blivit något fel med hyresgästernas betalning och skulle avhysas. Men när uthyraren kom dit finns ingen där.

Däremot hade de lämnat kvar en mängd spår som gick att följa.

PLUS: Här slår skytten till – efter måltavlans bilder

Vad gäller den 16-årige skytten, som nu fyllt 17, hittades exempelvis hans DNA på insidan av ett munskydd - och på utsidan fanns spår av offrets blod.

I lägenheten hittades också mordvapnet med ammunition - som kan matchas mot hylsor och en kula som säkrats från gymmet.

Skådespelaren och författaren Rasmus Dahlstedt var nära vän med Fredrik Andersson. Sedan många år brukade de styrketräna tillsammans två gånger i veckan.

När det rättsliga efterspelet nu startat är det många starka känslor som väcks till liv igen. Inte minst av sorg och saknad.

Rasmus Dahlstedt berättar hur han tog ett sista avsked på sjukhuset, då Fredrik Andersson hölls vid liv av maskiner. Han låg medvetslös med ett stort bandage runt huvudet. Bröstkorgen hävde upp och ner.

– Det var ju bara en vilja att ta tag i honom och... ja, väcka honom till liv. Men det som slår mot en med full kraft, det är insikten att han, som kunde försvara sig mot allt, plötsligt är borta.

Rasmus Dahlstedt sörjer sin vän Fredrik Andersson.

”Vi sätter aldrig ner foten”

Rasmus Dahlstedt ska följa rättegången och han liksom många andra förskräcks av utvecklingen med alla skjutningar och sprängningar, som sker snart sagt varenda dag.

– Hur ska man straffa det här? Vad ska vi göra? Det finns en massa personer som är beredda att döda människor för kaffepengar.

– Det är klart att det ofta blir en känsla att vi aldrig sätter ner foten, att det bara fortsätter. Då blir ju till slut alla måltavlor. Ska vi ha det så?

”Ska inte ha dött förgäves”

Dödsskjutningen på Delta gym blev nummer 18 i raden av de 62 som skedde i Sverige 2022.

För att mordet inte bara ska bli en pinne i statistiken har Rasmus Dahlstedt startat Fredrik D Anderssons minnesfond, som ska dela ut ett pris på hans dödsdag den 30 mars.

Tanken är att det ske ges till någon som visat civilkurage i Fredriks anda.

– Jag vill att han inte ska ha dött förgäves, säger Rasmus Dahlstedt i podden Aftonbladet Krim.

Det senaste avsnittet handlar om mordet på Delta gym, hur polisen lyckades hitta de avgörande spåren, samt polisens bild av alla skjutningar med allt yngre förövare.

Följ ämnen i artikeln