Brysselterroristen dömd för knarkbrott i Sverige

Leif Kasvi/TT

Publicerad 2023-10-17

Två svenskar dödades i måndagens terrordåd i Bryssel.

Den man som misstänks ha skjutit ihjäl två svenskar i Bryssel har suttit i fängelse i Sverige.

Han hade då en falsk identitet.

Enligt TV4 dömdes Abdesalem Lassoued till drygt två års fängelse för grovt narkotikabrott.

Den utpekade terroristen befann sig illegalt i Sverige mellan åren 2012 och 2014. Under den tiden avtjänade han ett fängelsestraff, bekräftar Migrationsverket för TT.

Abdesalem Lassoued greps i Malmö tillsammans med en vän, och polisen hittade då pengar och kokain, rapporterar TV4 som tagit del av domen. Han hade kommit till Sverige på ett förfalskat pass.

Han hade 100 gram kokain på sig när han greps och i bostaden i Göteborg, som han delade med vännen, hittades ytterligare 100 gram.

Enligt TV4 greps männen efter omfattande telefonavlyssning. Kokainet skulle transporteras vidare upp till Göteborg för att säljas vidare.

Abdesalem Lassoud dömdes till två år och två månaders fängelse och tio års utvisning för grovt narkotikabrott.

Falsk identitet

Under sin tid i Sverige ska Lassoued ha använt en falsk identitet, han hade delvis förändrat sina personuppgifter vilket gjorde det svårt för svenska myndigheter att undersöka vad mannen gjort här.

– Initialt fanns det ingen träff på det namn och den nationalitet som cirkulerat, men sedan när vi fördjupat våra undersökningar kan vi konstatera att den här mannen befunnit sig i Sverige från 2012 till 2014 och med delvis andra identitetsuppgifter, säger Migrationsverkets presschef Jesper Tengroth till TT.

– Och vi kan konstatera att han aldrig haft ett uppehållstillstånd i Sverige och att han överfördes till ett annat EU-land i enlighet med Dublin-förordningen efter att ha avtjänat ett fängelsestraff här, fortsätter han.

Dublinförordningen säger att om någon fått visum till, har vissa typer av uppehållstillstånd i, eller har ansökt om asyl i ett annat EU-land på vägen till Sverige, ska personen överföras tillbaka till det landet.

Kriminalvården bekräftar

Migrationsverket har inte haft någon kontakt med Lassoued sedan mannen tvingades lämna landet 2014 enligt Tengroth.

Kriminalvården bekräftar Migrationsverkets uppgifter.

”Vi kan nu bekräfta att personen har varit klient inom Kriminalvården. Mer än så kan vi inte säga om det enskilda fallet”, skriver Kriminalvårdens tillförordnade presschef Charlotte Simonsson i ett sms till TT.

Säpos presstalesperson Adam Samara säger att de inte hade med mannen att göra under tiden han befann sig i Sverige.

Undersöktes i Italien

Den italienska nyhetsbyrån Ansa uppger att Lassoued kom till Europa via den italienska ön Lampedusa år 2011. Efter avtjänat straff i Sverige dök han enligt Ansa åter upp i Italien, i Bologna, under 2016. Där undersöktes han också av den italienska terrorbekämpningsenheten Digos som identifierat honom som radikaliserad. Lassoued hade då uttryckt att han ville kämpa för jihad.

Abdesalem Lassoued lämnade sedan Italien igen och tog sig enligt Ansa till Belgien.

Följ ämnen i artikeln