Prioriterades bort av vården före mordförsök

TT

Uppdaterad 2020-07-28 | Publicerad 2020-07-27

Ivo avslutar nu granskningen av den psykiatriska enhet i Region Skåne som brustit i vården av den psykiskt sjuka man som i mars dömdes för försök till mord på en kvinna i Malmö. Detta för att tillräckliga åtgärder nu vidtagits. Arkivbild.

Den psykiskt sjuke man som försökte mörda en kvinna i en busskur i Malmö prioriterades bort av psykiatrin kvällen innan brottet. Det framkommer i granskningen som gjorts av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo), skriver Sydsvenskan.

Ivo avslutar nu granskningen av den vuxenpsykiatriska enhet i Region Skåne som brustit i vården av den psykiskt sjuka man som i mars dömdes för försök till mord på en kvinna i Malmö.

Enheten gjorde en lex Maria-anmälan mot sig själv, i och med att vård och uppföljning av mannen med en historia av psykisk sjukdom och missbruk inte blivit av på grund av brister i planering, dokumentation och kartläggning.

Det psykos-team som ansvarat för mannen försvarar bristerna med att de fick en akut ökad arbetsbelastning och därför prioriterade andra patienter – trots att mannens anhöriga slagit larm om hans tillstånd kvällen innan mordförsöket.

Nu har rutinerna för uppföljning, vårdplanering och riskbedömning ändrats, samtidigt som psykos-teamet har förstärks med läkare. Dessa förändringar bedöms av Ivo som "rimliga och adekvata" och därför avslutas granskningen, skriver Sydsvenskan.

Det var i november förra året som en 27-årig kvinna attackerades av mannen när hon väntade på bussen i Malmö. Mannen har, enligt domen, utsatt henne för "besinningslöst våld" och haft avsikt att döda henne när han misshandlade henne, men avbröts av en tutande bil. Kvinnan fick livshotande skador, men överlevde. I mars, när mannen dömdes till rättpsykiatrisk vård, befann hon sig ännu på sjukhus på grund av sina skador.

LÄS VIDARE

Följ ämnen i artikeln