Prideparaden i Stockholm drog storpublik: ’Otroligt’

Av: Cornelia Mikaelsson, Fanny Westling

Publicerad:
Uppdaterad:

På lördagen intog cirka en halv miljon människor Stockholms gator för att visa att de står upp för hbtq-personers rättigheter.

Bland deltagarna fanns kändisar, politiker och föreningar.

– Att så många står upp för mänskliga rättigheter är helt fantastisk att se, säger Johnny Foglander, vice ordförande för Stockholm Pride.

För många deltagare var årets Prideparad ett kärt återbesök. Riksdagsledamoten Barbro Westerholm (L) berättar att hon har varit med på alla parader i Stockholm förutom en sedan 1998.

– Min första Pride som jag upplevde var 1979. Ett litet tåg kom och ockuperade Socialstyrelsens trappa och ville förmå Socialstyrelsen att stryka homosexualitet som en sjukdom. Och det gjorde jag inom två månader. Sedan började jag att gå Pride på riktigt 1998, säger den tidigare generaldirektören.

Barbro Westerholm
Foto: MAGNUS SANDBERG
Barbro Westerholm

För 40 år sedan var det bara ett 30-tal personer som satt på Socialstyrelsens trappa och skanderade. På lördagen var Stockholms gator fyllda av regnbågsklädda deltagare. Totalt räknar arrangören Stockholm Pride med att närmare en halv miljon deltagare och åskådare var på plats.

– Det är otroligt. Jag tar till lipen när jag ser hur många som går, säger Barbro Westerholm.

Jonas Gardell minns också de första Pridetågen – och jämför dem med lördagens.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Jonas Gardell

– Jag var med redan 1979. Då var det 500 personer och vi tyckte att vi var oövervinnliga. Nu är vi 500 000 och vi är fortfarande oövervinnliga, säger han.

Mycket har hänt sedan 1979, men ett gemensamt budskap som många framförde är att Pride fortfarande är en symbol för att hbtq-personers rättigheter inte kan tas för givet.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Babsan

– I Sverige har vi kommit jättelångt med acceptansen. Tyvärr finns det fortfarande länder som har dödsstraff. Det är inte så kul, säger Babsan.

Kristdemokraternas Ebba Busch Thor var en av flera partiledare som deltog i paraden. 2016 var hon den första KD-ledaren någonsin att gå med i paraden. Hon påpekade också vikten av att stå upp för hbtq-personers rättigheter.

Foto: STINA STJERNKVIST
Ebba Busch Thor (KD)

– Vi går för rätten att älska, leva, det fria livet och kärleken. Det är lika fantastisk varje gång så många kommer ut. Det finns så mycket kvar att göra i Sverige, så det känns viktigt att vara med, säger hon.

Johnny Foglander, vice ordförande för Stockholm Pride, säger att de inte hade räknat med att årets Pride skulle bli lika stort som förra året då det var EuroPride.

– Men det kändes verkligen som att hela Stockholm gick man ur huse. Det har varit en underbar dag. Dessutom var vädret strålande, säger han.

1 av 3 | Foto: Andreas Hillergren

PODD: Från Stonewall Inn till
Stockholm Pride – hela historien

Med anledning av Stockholm Pride 2019 tillägnar Aftonbladet Daily ett helt avsnitt åt Pride-rörelsens historia.
   Det är i år 50 år sedan polisen stormade en HBTQ-bar i New York. Efter otaliga razzior hade gästerna fått nog: kravaller, som varade i dagar, bröt ut och Stonewallupproret var igång – startskottet för Pride-rörelsen.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify

Eller ⬇️ klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN