Skatteverket: Pengarna kommer senare i sommar

Av: TT

Publicerad:
Katrin Westling Palm, generaldirektör på Skatteverket, säger att myndigheten kommer att meddela när ansökningen öppnar. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Katrin Westling Palm, generaldirektör på Skatteverket, säger att myndigheten kommer att meddela när ansökningen öppnar. Arkivbild.

39 miljarder kronor ska gå till företag i kris. På Skatteverket är planeringen för hur detta ska gå till i full gång.

– Man kan lätt föranledas att tro att man kan få stödet i början på maj, säger generaldirektör Katrin Westling Palm.

Krispaketet med så kallat omställningsstöd som regeringen och stödpartierna tillkännagav på torsdagen blir ytterligare en post som Skatteverket måste hantera.

180 000 företag som drabbats hårt av coronapandemin ska kunna ansöka om sammanlagt 39 miljarder kronor hos myndigheten. För att få stöd måste en rad kriterier uppfyllas, bland annat måste företaget ha haft en omsättning på minst 250 000 kronor det senaste räkenskapsåret.

Storleken på stödet avgörs av hur stort intäktsbortfall bolaget haft under mars och april jämfört med samma månader i fjol.

"Det tar lite tid"

Skatteverket bygger nu en e-tjänst för att automatiskt kunna behandla en stor del av ansökningarna.

– Vi ska göra vårt bästa för att hantera det så snabbt och smidigt som det bara går, men jag vill redan nu säga att man inte kan ansöka nu, säger myndighetens generaldirektör Katrin Westling Palm.

För att behandla ansökningarna måste också vissa bedömningar göras, varför det kanske inte är möjligt att automatisera hela förloppet. All information finns heller inte hos Skatteverket utan den måste företagen själva komma in med. En sådan parameter är den tillfälliga rabatten för fasta hyreskostnader i utsatta branscher.

– Vi ska göra det så automatiskt vi bara kan, men det är ganska många, som det ser ut nu, bedömningar som vi måste göra så det tar lite tid för Skatteverket. Det är också mycket pengar och vi vill att det ska bli rättssäkert, säger Westling Palm och tillägger att ansökningarna kommer att hanteras av erfarna handläggare.

Samtidigt påtalar hon att det sannolikt kommer att dyka upp fall där personer inte har ärliga avsikter och då har Skatteverket rätt att göra en brottsanmälan.

Fått anställa personal

Förordningen börjar gälla från den 1 juli. Om det kan bli aktuellt, som finansminister Magdalena Andersson (S) hoppas, att öppna ansökningarna innan dess är oklart. Pengarna kommer i alla fall inte att komma nu utan senare i sommar, konstaterar generaldirektören.

– Man kan lätt föranledas att tro att man kan få stödet i början på maj.

Skatteverket hanterar i dagsläget även ansökningar om anstånd med skatteinbetalningar under coronapandemin. Myndigheten har fått anställa "en ansenlig mängd" ny personal och ägnar sig nu åt ett omfattande pussel, där medarbetare fått nya arbetsuppgifter.

– Vi jobbar på som tusan här, säger Katrin Westling Palm.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN