Sarah, 20, greps vid universitetsprotesterna i USA: ”Kunde inte ens hämta mina saker”

Publicerad 2024-04-24

NEW YORK. Stökiga protester mot Israel och Gazakriget sveper över amerikanska toppuniversitet.

Sarah Borus, 20, är en av de hundratals som greps av polis och fördes bort i handfängsel – nu är hon avstängd från sitt studenthem.

– Jag skulle göra det igen, säger hon till Aftonbladet.

Följ ämnen
Gaza
Israel

Helikoptrar svävar ovanför. De höga järngrindarna runt det prestigefyllda universitetet är låsta, och hindrar allmänheten från att gå in.

Poliser vakar vid kravallstaketen.

Innanför, på gräsmattan vid Columbia University, har studenter byggt en egen campingstad med runt 100 tält.

Här har spänningen legat i luften i flera dagar efter stökiga gatuprotester.

Eskaleringen startade efter att New York-polisen fått i uppdrag av universitetsledningen att avhysa skolgårdscamparna på grund av ”intrång”. De grep 108 personer.

Gripandena utlöste en kedjereaktion över hela USA. Poliser har rivit tält och genomfört massgripanden på fler elituniversitet; Yale i Connecticut, Berkeley i Kalifornien och New York University.
När Aftonbladet besöker tältockupationen på Columbia University, där allt startade, håller sig polisen på utsidan. För stunden liknar lägret snarare ett festivalområde. Palestinska flaggor hänger över häckarna. Det luktar mat, folk sjunger. Nymålade plakat med politiska budskap ligger på tork i solen.
På ett av dem står: ”Slaktar-Biden är fucked”.

Ett annat säger: ”Sluta investera i folkmord”.

Basil, 23, har tältat på skolan.

Har tältat på skolgården

Basil Rodriguez, 23, är en av de som sovit i tälten på Columbias skolgård i en vecka. Hon var på plats när polisen började gripa hennes vänner i torsdags.
– Det var hjärtskärande. Att se dem skadas på grund av Palestina-frågan är något jag aldrig kommer att glömma.

Situationen var läskig, säger hon. Polisövervakningen kring universitetsområdet får det att likna en ”militariserad zon”.

– Det här är en skola, inte en militärbas. Polisen har belägrat campus och på natten låses alla byggnader. Det känns väldigt, övervakat, drönare övervakar oss konstant. Det är ingenting jämfört med av vad som händer i Gaza förstås, säger hon.

Protester på universitetet har bubblat ända sedan i höstas. Tältlägret upprättades, och upptrappningen, kom i samband med att Columbia-rektorn Minouche Shafik frågades ut av amerikanska kongressen om omfattande antisemitism på unviersitetsområden.

Bland annat utlovade Shafik åtgärder mot studenter som skanderar ”från floden till havet”.

En pro-palestinsk fras, som kan tolkas som att Israel borde raderas från kartan. När Aftonbladet är på plats startar en anti-Israelisk protest utanför skolgården, där ett hundratal upprepar orden om och om igen.

De senaste dagarna har judiska studenter uppmanats att hålla sig hemma av säkerhetsskäl under de anti-israeliska protesterna.

Lea, Sarah och Sofh.

 

Judiska elever känner sig rädda

Många judiska elever uppger att de känner sig hotade och rädda efter konfrontationer på campus, och Columbia har därför börjat erbjuda sina elever distansundervisning.

Elituniversitetet står inför en fullständig kris.
Flera av de antisemitiska attackerna har dokumenterats på sociala medier:
I en video skanderar en man att judar måste förbereda sig på tusentals repriser av Hamas massaker den 7 oktober.
I en annan håller en demonstrant en skylt som säger ”Nästa mål för Al-Qassam-brigaden” (militära grenen av Hamas), med en pil riktad mot elever med israeliska flaggor.
President Biden röt ifrån.

Han varnade för en “alarmerande ökning av of antisemitism”, efter studentprotesterna.
New Yorks guvernör Kathy Hochul markerade på plattformen X:

”Att hota judiska studenter med våld eller att hylla terrordådet den 7 oktober, på Columbia eller andra campus, är antisemitism.”

 Tältockupationen på Columbia University

Hölls av polis i sex timmar

Stadens borgmästare Eric Adams skrev i ett uttalande att han var "förskräckt och äcklad över den antisemitism som spyddes ut på och runt Columbia University.

Röster höjs för att rektorn ska avgå på grund av tumultet.

Studenten Basil Rodriguez tycker inte att anklagelserna mot studenterna är rättvisande.
Deras skarpa kritik mot Israel är inte samma sak som antisemitism, betonar hon.

De videor som cirkulerar på nätet avfärdar hon som enstaka undantag.

Vad säger du till de judiska studenter som inte känner sig trygga på campus?
– Vi har hundratals judiska studenter med oss, som är allierade. Flera av dem greps på campus för att de protesterade för Palestina, säger Basil.

– Det här är en vacker gemenskap, förankrad i kärlek och omsorg.
En av de som inte längre kommer in på campus är Sarah Borus, 20.

Hon greps i torsdags och hölls av polis i sex timmar, säger hon till Aftonbladet.

– Jag skulle göra det igen, för Palestina. Vårt universitet skickade polisen på oss när vi i princip bara satt på en gräsmatta.

”Jag har hopp”

Sarah Borus är judinna, men vill också markera mot Israel och kriget i Gaza.

Tillsammans med andra gripna judiska elever höll hon en presskonferens under tisdagen för att kritisera universitetsledningen för att de stängt av dem från skolområden. Även deras hem. På obestämd tid.

– När jag fick beskedet befann jag mig utanför studentkorridoren och kunde inte ens hämta mina saker. Jag var tvungen att hitta ett nytt ställe att bo på. Enligt mejlet hade jag ”stört säkerheten”.

Columbia har tidigare varit en central plats för våldsamma studentprotester. Mest känt är upproret mot Vietnamkriget år 1968.

Basil Rodriguez och andra studenter ser det som att de förvaltar ett arv, och är en del av den historiska antikrigsrörelsen i USA.

– Det har alltid varit studenter i spetsen för den kampen. När studenterna är organiserade och protesterar i massvågor, det är då regeringen börjar lyssna. Jag har hopp.
Hon, liksom många andra på plats, säger att de inte kommer att lämna tältockupationen förrän Columbia University slutar investera i företag med kopplingar till Israel.
– Jag tror att det kommer att hända snart. Men det kan ta månader, och vi är redo för det.

Följ ämnen i artikeln