Saudiarabien vill stoppa Irans inflytande

Fram till i natt var kaoset i Jemen "bara" ett inbördeskrig.

Saudiarabiens ingripande gör att det är på väg att förvandlas till ett regionalt storkrig.

Saudierna vill till varje pris stoppa ärkefienden Iran för att få ett fotfäste i Jemen.

Nattens bomräder är en föraning om vad som kan komma. Saudiarabien uppges ha 150 000 soldater på plats vid Jemens gräns. Dessutom har en rad länder i regionen ställt sig bakom den saudiska offensiven.

Vi kan förvänta oss mer bombningar och om inte det räcker så kan en markinvasion mycket väl bli aktuell.

Utvecklingen ökar risken för att inbördeskriget i Jemen förvandlas till ett regionalt storkrig där Iran och Saudiarabien slåss mot varandra via ombud. En situation som vi redan har i Syrien där Saudiarabien och gulfstaterna stödjer oppositionen och Iran stöttar diktatorn Assad som tillhör en shiamuslimsk minoritet.

Iran och Saudiarabien slåss båda om att vara regionens dominerande stormakt. Båda är stora oljeexportörer men samtidigt dödsfiender. Saudiarabien skulle gärna se att USA bombade Iran för att stoppa landets försök att skaffa sig möjligheten att bygga kärnvapen.

Farlig pusselbit

På det här viset förvandlas också en lokal konflikt till en farlig pusselbit i ett mycket större geostrategiskt spel.

Jemen har länge varit en viktig bas för USA:s drönarkrig mot al-Qaida. Nu har man tvingat överge den basen och får inte längre någon underrättelseinformation från Jemen. Även USA stöttar på olika sätt den saudiska offensiven.

Saudiarabien har tidigare visat att man är beredd att ta till militära medel för att stoppa Irans inflytande. När shiamuslimer i Bahrain drog igång folkliga protester mot regimen gick Saudiarabien in med trupper för att skydda de sunnimuslimska makthavarna.

Houtirebellerna intog Jemens huvudstad Sanaa redan i september förra året. Men det är först de senaste veckorna som striderna intensifierats och spritt sig över landet.

Presidenten Abed Rabbo Mansour Hadi som avsattes av rebellerna i september uppges hastigt ha lämnat sin tillflyktsort i Aden i södra Jemen. Det är oklart om han lämnat landet.

Arabiska våren

För några veckor sedan bestämde sig USA och Storbritannien på grund av det drastiskt försämrade säkerhetsläget, för att stänga sina ambassader och ta hem all utländsk personal.

Houtis är shiamuslimer som normalt håller till i den norra delen av landet. Därför ligger det nära till hands att misstänka att de får ekonomiskt och militärt stöd från Iran, den shiamuslimska stormakten i Mellanöstern. Houtis själva förnekar det.

Det nu uppblossande kriget har sitt ursprung i den arabiska vårens demokratirevolution som svepet över arabvärlden tidigt 2011.

Jemens dåvarande president Ali Abdullah Saleh tvingades så småningom avgå men verkar aldrig riktigt ha accepterat det. Trupper trogna Saleh slåss houtirebellernas sida. Kanske hoppas han kunna göra comeback.

Ännu en faktor som bidrar till den komplexa bilden är att Jemen sedan ett antal år varit högkvarter för al-Qaidas mest potenta gren, al-Qaida på den arabiska halvön.

Spränga ett plan

De tog över Usama bin Ladins fallna mantel redan innan han blev dödad av USA i maj 2011. Det är från Jemen som många av de internationella terrordåden planeras. Den så kallade kalsongbombaren som försökte spränga ett plan strax före landning i Detroit fick sin utbildning och utrustning i Jemen.

Al-Qaida på arabiska halvön tog också på sig terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo i Paris i början av året.

Mer kaos i ett land brukar betyda större utrymme för militanta islamister även om de nya makthavarna i Jemen är starka motståndare till både al-Qaida och Islamiska staten, IS.

IS visade i förra veckan att man etablerat sig i landet med att genomföra fyra terrordåd på en och samma dag som krävde totalt 137 människoliv. Dåden riktades mot moskéer där houtis brukar be.

Två potenta sunnimuslimska terrorgrupper i ett och samma land som slåss mot en shialedd regim kan bara sluta i blodbad.

Lägg ovanpå det bombningar från en regional stormakt och alla inser att Jemen den närmaste tiden inte kommer att vara en särskilt säker plats att befinna sig på.

Följ ämnen i artikeln