”De unga ger upp för lätt och skiljer sig”

Publicerad 2014-12-31

Stig och Inga Hansson firar 70-årig bröllopsdag

Stig och Inga Hansson firar 70-årig bröllopsdag på nyårsafton.

De gifte sig mitt under brinnande världskrig.

Stig och Inga Hansson firar 70-årig bröllopsdag på nyårsafton. 

– Det är bara att kämpa, säger Inga Hansson, 92, i Karlskrona som på nyårsaftonen äter en stilla middag med sin man Stig, 92, hemma i huset för att fira 70 år som gifta.

Åren har förflutit stilla och lugnt, ”utan några katastrofer”, som Inga säger.

– Det har varit ett vanligt liv och vi har fått underbara barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Livet är för stressigt nu, det är eländigt, och många ger upp för fort. Man måste ge och ta och vara snälla mot varandra. Ta vara på livet som det är, säger Inga som var hemmafru fram till det att yngsta barnet började skolan.

– Det var mina bästa år i livet när jag fick vara hemma med barnen och pyssla med dem. Det är ju så roligt, man måste ta vara på den tiden, den kommer inte igen! Jobbigt var det väl när barnen var sjuka. Men jag skulle inte vilja byta en dag.

Gläder sig över barnbarn och barnbarnsbarn

Nu är barnen vuxna och har fått egna barn och barnbarn. Sonen är över 60 år och dottern fyllda 58 år.

Bröllopet var ”jättebra”, 1944 i Lidköpings kyrka, ”lagom” med gäster och god middag. Brudklänningen var ny, liksom slöjan men guldkronan lånad av kyrkan i stan.

Har du något råd till oss andra som gnetar på med barn och partner?

– Det är svårt att råda för det är ju så annorlunda nu. Alla har olika förutsättningar. Stressa ned! Fast folk har väl inte råd att vara hemma med barnen nu. Då fanns det ju inte dagis, det fanns kyrkans barntimme och det gick man på.