Pakistan klarar inte översvämningskatastrof

När väder blir politik gynnas terroristerna

Idrott och politik hör inte ihop sägs det.

Men hur är det med väder och politik?

I Pakistan kan monsunregnens härjningar stärka terroristerna.

Landet står mitt i sin värsta naturkatastrof hittills. Tusentals människor har dödats. Totalt berörs 14 miljoner av landets befolkning av de svåra översvämningarna.

På många platser har hjälpen svårt att nå fram. Både därför att det rent fysiskt är svårt att transportera förnödenheter men också för att de pakistanska myndigheterna uppvisar stora brister i hjälparbetet.

I detta vacum har islamska hjälporganisationer sett sin chans att flytta fram sina positioner. De har vad regeringen inte har; en genuin vilja att hjälpa till och en kader av frivilliga som är beredda att ta risker och offra sin personliga bekvämlighet för att hjälpen ska nå fram till desperata människor.

Vilket givetvis är bra.

Frivilliga

Problemet är att flera av hjälporganisationerna är frontorganisationer för rörelser som av FN och USA klassas som terrororganisationer.

Jamaat-ud-Dawa har 3 000 frivilliga som arbetar i de drabbade delarna. Bland annat har man nio fältkliniker i katastrofområdet. Men också kopplingar till Lashkar-e-Taiba som låg bakom terrorattackerna i Bombay för i november 2008.

De islamistiska rörelserna i Pakistan fungerar på många sätt som palestinska Hamas. En gren av organisationen sysslar med att hjälpa fattiga människor med mat, utbildning och sjukvård. Tack vare dessa insatser bygger man upp respekt och popularitet i breda befolkningslager. Då blir det lättare att senare också servera en tugga extremism tillsammans med hjälpen.

Förlorar

När pakistanier ser att det är islamisterna som kommer med hjälpen kan terrororganisationerna stärka sitt grepp om befolkningen samtidigt som den demokratiska regeringen förlorar i respekt.

Pakistans president Asif Ali Zardari – änkeman efter mördade Benazir Bhutto – gör sitt bästa för att öka på föraktet.

Mitt under katastrofen lämnade han Pakistan för en sedan tidigare planerad resa till Frankrike och Storbritannien. Han bodde på slott i Frankrike och femstjärnigt lyxhotell i London.

Impopulär

Bilder som spritts i pakistanska media. Något som ökar på hatet mot den redan sedan tidigare impopuläre presidenten.

Resan var en kombination av nöjestripp och ett sätt att hjälpa sonen att starta en egen politisk karriär. Knappast vad en president bör ägna sig åt när hemlandet befinner sig i sin värst humanitära katastrof någonsin.

Hans "nummer" får George W Bush blunder under Katarina-katastrofen i USA att framstå som en bagatell.

USA har insett att nödhjälp är politik. Via amerikanska TV-kanaler matas det ut bilder på flygplan och helikoptrar tillhörande trupperna i Afghanistan som lastas med vatten, filtar och mediciner för att flygas till katastrofen i Pakistan.

Krigföring

Förutom att vilja hjälpa till hoppas utrikesminister Hillary Clinton garanterat på att hjälpen ska kunna vinna pakistaniernas hjärtan. Något USA haft mycket svårt att göra med sin krigföring som spillt över till Pakistan och destabiliserat landet.

Frågan är vem som hinner först och vem som lyckas bäst, USA eller terroristerna.