Domaren gav igen på blogg

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-05

JÄVLIGT FÖRBANNAD Hovrätten totalsågade tingsrättsdomaren Sven Martingers morddom. Då gick han till angrepp mot hovrätten via sin blogg.

Tingsrättsdomaren Sven Martinger vägrar ta skit.

I sin blogg går han till attack mot hovrätten som totalsågat hans morddom.

En man hade blivit brutalt knivmördad. Tre personer stod åtalade. Göteborgs tingsrätt dömde en av dem till tio års fängelse för mord, två andra dömdes för delaktighet.

Men hovrätten gav tingsrätten underkänt och friade knivmannen helt – trots att han hade erkänt.

Gick till angrepp

– Domen var under all kritik. Jag har varit ordinarie domare i 12 år och har aldrig varit med om något liknande, säger hovrättslagmannen Göran Dahlgren till Aftonbladet.

Tingsrättsdomaren Sven Martinger blev förbannad och gick till motangrepp via sin blogg – enligt egen utsago ”i affekt”:

”Hovrättens ledamöter var inte närvarande vid vår förhandling. Vi var däremot där och försökte göra ett hyfsat arbete. Kanske vi misslyckades, men det är ta mig fan inte hovrättens uppgift att mästra oss på det sättet.”

Till Aftonbladet säger nu Sven Martinger:

– Jag var så jävla förbannad och ledsen. Det är orätt av hovrätten att göra så här. Det är inte tingsrätten som ska kommenteras utan själva målet i sig.

Enligt Gunnar Bergholtz, professor i processrätt är det ytterst ovanligt att en hovrätt kritiserar underinstansen så här.

– Man har rätt att kritisera om tingsrätten inte håller måttet, men det är ytterst ovanligt, säger han.

Plastpappa

Bloggande domare hör inte heller till vanligheterna. Men Sven Martinger bloggar på Borås Tidnings webbsida sedan knappt ett år – om allt från livet som plastpappa till senaste lunchen med gode vännen Janne Josefsson. Och Martinger hymlar inte med att han är sosse.

– Nej, om det är ett problem så skiter jag i det.