”Fick massage av en ung thailändska”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-30

Pensionären Paul, 69, reste till Thailand med Josef Fritzl

De har känt varandra i över 30 år, och reste till Thailand tillsammans.

Nu berättar Josef Fritzls vän Paul, 69, om vänskapen med mannen som kallas ”skräckpappan” över hela världen.

En semesterfilm visar en glad Fritzl som äter gott, får massage och solbadar. Samtidigt satt familjen inspärrad i källaren.

Den 69-åriga pensionären Paul H från München lärde känna Josef Fritzl redan år 1973.

– Vi träffades på en camping vid Mondsee i Salzkammergut i Österrike. Josef hade bokat platser där, berättar Paul i en exklusiv intervju med den tyska tidningen Bild.

Hälsade på varandra

De båda männen kom varandra nära, och under årens lopp har de ofta gjort resor för att hälsa på varandra. Josef övernattade vid ett flertal gånger i Pauls hus när han ville besöka ölfestivalen Oktoberfest i München.

Vid tre tillfällen besökte Paul H Amstetten, och bodde då i familjens Fritzls hus. Den sista resan gjorde han år 2005.

– Vi satt på terrassen och hade en trevlig kväll. När jag var i köket märkte jag inget av något större proviantförråd, säger han.

”Barnen verkade rädda”

Han beskriver de tre barnen som bodde ovan jord som ”anständiga”, men tillägger att de verkade rädda för Josef Fritzl. Barnen fick inte gå ner i husets källare, men Paul säger att han inte tänkte särskilt på det.

Enligt Paul var Josef Fritzl mycket händig, och byggde ofta om i huset. Fastigheten var i toppskick med mycket vit marmor, säger han till Bild.

Flög till Pattaya

De båda vännerna gjorde två resor till Thailand ihop. Paul berättar att de vid båda tillfällena flög till Pattaya via Bangkok. Josef Fritzl reste utan sin fru, enligt Paul uppgav han att hon var tvungen att stanna hemma för att passa barnen.

Då passade Fritzl på att njuta. En semesterfilm visar hur han lapar sol, skrattar och får massage av en ung thailändska. I ett annat klipp sätter han tänderna i ett stort köttstycke och ler sedan med hela ansiktet.

Vännen anade aldrig att Fritzl levde ett fruktansvärt dubbelliv.

– Josef gick alltid och la sig tidigt, han följde aldrig med till baren. En gång lät han sig masseras av en ung thailändska. Det tyckte han väldigt mycket om, säger han till Bild.

I dag mår Paul mycket dåligt av det som hänt. Särskilt jobbigt tycker han det är att fängelsehålan fanns alldeles under hans fötter när han var hemma hos sin vän Josef Fritzl.

Följ ämnen i artikeln