En ny Kennedy kliver fram

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-12-30

Johns dotter Caroline är på väg ut på den stora politiska scenen

NEW YORK. Sagan om Kennedyklanen tar aldrig slut.

Nu är Caroline, JFK:s skygga dotter, på väg ut på den stora politiska scenen.

Hon vill ersätta Hillary Clinton i senaten – och sätta sig på farbror Bobbys gamla stol.

– Jag är stolt över traditionerna i vår familj och vill vara med och forma framtiden, säger den sista överlevande från familjen Kennedy.

I och med att Hillary Clinton blir utrikesminister i Barack Obamas första administration måste hon överge sin roll som den ena av New Yorks två senatorer.

Ersättaren utses inte genom val, utan tillsätts av New Yorks guvernör, David Paterson.

Han har uppvaktats av en lång rad prominenta demokrater under hösten, men sedan någon vecka är det framför allt ett namn den till synes lätt besvärade Paterson behövt idissla.

Caroline Kennedy.

Mycket att tillföra

Hon har tydligt gjort klart att hon vill följa legendarerna i den egna familjen ut på den stora politiska scenen och överta stolen hennes farbror, Bobby Kennedy, satt på från 1964 till sin död fyra år senare.

– Jag har mycket att tillföra, säger JFK:s nu 51-åriga dotter i intervju efter intervju.

– Jag är stolt över traditionerna i min familj och vill vara med och forma framtiden.

Medan övriga medlemmar i Kennedy-klanen aktivt sökt rampljuset genom åren har Caroline alltid framstått som påfallande skygg.

Drog sig undan

De första åren av sitt liv hade hon inte mycket till val. Då bodde hon i Vita huset med pappa presidenten, sin stilikon till mamma och lillebrodern John Jr. 

Men redan som tonåring drog hon sig, uppmuntrad av mamma Jackie, undan offentligheten och sedan har den juristutbildade ordföranden för American Ballet Theater levt ett påfallande stillsamt liv på Manhattan.

– Fast det är ju inte som att jag inte gått utanför dörren, sa hon till New York Post nyligen.

– Jag har kontakt med omvärlden och är engagerad i samhällsutvecklingen.

Gav Obama sitt stöd

Det sanningsenliga i det påståendet började gå upp för USA redan under den demokratiska primärvalskampanjen förra vintern, när Caroline Kennedy oväntat gav Barack Obama sitt offentliga stöd – ett hårt slag mot Hillary Clinton, som hade räknat med att banden mellan familjerna Clinton och Kennedy var starkare än så.

Men inte nog med det.

Caroline och Ted Kennedy, den enda överlevande farbrodern, var aktivt ute och kampanjade med den unge kandidaten vid ett flertal tillfällen.

–?Jag beundrar Barack Obama, sa hon i New York Post-intervjun i söndags.

–?Och han uppmuntrar mig i mitt försök att bli senator.

För liten erfarenhet

Andra är mindre entusiastiska. Kritiker i New York anser att den förra presidentdottern har alltför liten politisk erfarenhet för att kunna göra tillräcklig nytta i Washington, andra gör till och med gällande att hon bara är intresserad av att försäkra sig om Kennedyfamiljens fortsatta inflytande i senaten. 76-årige Ted, som varit senator för Massachusetts sedan 1962, vårdas just nu för en elakartad hjärntumör.

Men Caroline avfärdar alla sådana invändningar.

Närmast en kungafamilj

Det brukar heta att Kennedyklanen är det närmaste USA kommer en kungafamilj.

Men det rör sig ju också om ett släkt­epos så dramatiskt att det uppstått föreställningar om att en förbannelse vilar över namnet Kennedy.

Och Caroline har levt mitt i tragedin.

Hennes pappa mördades när hon var 6, hennes farbror när hon var 11 – och sedan har olyckorna, sjukdomarna och de alltför tidiga dödsfallen fortsatt att hemsöka hennes närmaste.

Tänker på lillebror

Det hårdaste slaget kom när lillebrodern John Junior – eller ”John John” som världens mest eftertraktade ungkarl kallades – dog i en flyg­olycka för tio år sedan.

–?Han är med mig för jämnan, jag tänker på honom varje dag, berättade hon i intervjun i New York