Allt blir dyrare

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-18

Inflation och börsras – så slår krisen mot din plånbok

Priserna stiger. Och börsen faller fritt.

Men experterna manar till lugn.

– Vi behöver inte vara så oroliga för det går bra för Sverige ändå, säger privatekonomen Ylva Yngveson.

Det är inte bara räntan som skjutit i höjden det senaste året. Mat, bilkostnader och försäkringar gräver allt djupare hål i svenskarnas plånböcker.

– Det känns som att det mesta har blivit dyrare. Framför allt allting som har med bilen att göra, det är nästan för dyrt att ha bil i dag, säger Susanne Johansson i Eskilstuna som pendlar drygt sju mil om dagen.

Dåliga skördar

Förutom de höga bensinkostnaderna har räntan på billånet höjts för henne och sambon Jörgen Pettersson.

Bakom prisuppgångarna ligger höjda löner som gör det dyrare för företagen, dåliga skördar som ger dyrare mat och – så klart – Riksbankens räntehöjningar.

Inte sedan finanskrisen i början av 1990-talet har inflationen varit så hög, 3,5 procent. Men enligt Marcus Widén, inflationsexpert på Konjunkturinstitutet, blir det inte tal om skenande priser.

”Normala ökningar”

– Priserna förändras från år till år, det är ett normaltillstånd. 3,5 procent låter väldigt mycket, men översätter du det i pengar blir det inte så mycket. För en varukorg som kostade 1 000 kronor förra året, får du betala 1 035 kronor nu, säger han.

Visserligen är elpriserna på väg upp, men de flesta tror ändå att prisökningarna totalt sett klingar av inom ett år. Sverige har dessutom gått bra under lång tid och vi har rejäl fallhöjd.

Och även lönerna har gått upp – prognosen för 2007 är löneökningar på drygt 3 procent, enligt Medlingsinstitutet. Det gör att de allra flesta ändå har lika mycket kvar i plånboken.

– Enskilda hushåll kan ha fått det mycket tuffare, som studenterna och pensionärerna som får inkomsterna uppräknade med en gammal inflation. De får svårare att klara kostnadsökningarna, säger Ylva Yngveson på Institutet för privatekonomi.