Apophis kan krocka med Jorden

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-28

Räddningsaktion i rymden kan bli nödvändig – år 2029 avgörs hur det går

PLANETRÄDDARE. I filmen Armageddon skickades Bruce Willis upp för att spränga en hotande jätteasteroid. Just nu funderar forskare på vilken metod man ska använda om Apophis visar sig bli farlig för Jorden.

Asterioden 2007TU24, som syns just nu, är inget hot mot Jorden.

Det är däremot Apophis – jätteasteroiden som döpts efter egyptiernas dödsgud.

– Den är man lite fundersam över. Den kommer så nära Jorden att den blir störd och därför är den framtida banan lite oklar, säger Ola Karlsson vid universitetet i Uppsala.

Så här föreställer sig Nasa att det skulle se ut om en stor asteroid kolliderade med jorden.

Han är en av många astronomer som är extra intresserad av aserioden 99942 Aphopis.

När den upptäcktes 2004 kallades den domedagsasteriod, helt enkelt för att den kan krocka med Jorden – och den är kolossal.

Fredag den 13 april 2029 vet vi mer om hur det går. Då är den riktigt nära och det är då den riskerar att hamna ur kurs.

Tyngdpunkten kan flyttas

– Risken att den kolliderar 2029 betraktas som nästan utesluten. Det är nästa varv år 2036 som det kan bli kritiskt. Och det har varit väldigt mycket debatt om hur man ska göra för att undvika problem, säger Ola Karlsson.

Problemet är att Aphopis tyngdpunkt riskerar att förskjutas då den passerar Jorden om 21 år. Sker det så är risken för krock skyhög.

– Den är lite speciell. Den var så nära att man kunde göra radarmätningar sist, säger Ola Karlsson.

– I princip kan man garantera att den kommer att missa år 2029. Men den kommer så nära jorden att den blir störd, därfär är den framtida banan lite oklar när den kommer nästa gång. Det är 2036 det kan bli kritiskt, säger Ola Karlsson.

Rubbas omloppsbanan för den cirka 300 meter stora Apophis bara några meter kan det sluta med katastrof.

– Det räcker med att tyngdpunkten förskjuts 100 meter år 2029 för att det ska smälla några år senare, säger Ola Karlsson.

Gasa – eller bromsa

Forskare i hela världen diskuterar nu hur man ska göra – och när det ska ske.

– Man kan behöva gasa eller bromsa den lite. Gör mad det ett par decennier innan så räcker det med någon millimeter per sekund.

– Men tekniken har inte använts i praktiken ännu. Den är på teoristadiet fortfarande.

För just Apophis är förutsättningarna lite speciella också sett från Jorden.

Livet överlever

– Ju närmare den kommer desto svårare är det att göra något. Och i ett visst läge blir det försent. Då är det bara att befinna sig på rätt sida Jorden, säger Ola Karlsson.

Skulle Jorden träffas av en jätteasteroid blir det problem för allt levande under tusentals år.

– Om den är riktigt stor kanske man ska ställa sig i träffpunkten istället. För det blir inte roligt på Jorden efteråt. Livet kommer inte att gå under, men väldigt många människor kommer att dö.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln