”Arafat blev förgiftad av Israel”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-11-15

Majoritet i arabvärlden tror att PLO-ledaren mördats

I arabvärlden sprider sig ryktet - Arafat förgiftades av Israel.

I en omröstning gjord av en av de största tv-stationerna i området tror tre-fyra av fem att PLO-ledaren föll offer för en komplott.

Aftonbladet har gått igenom hur arabiska medier rapporterar.

Mångårige PLO-ledaren Yassir Arafat dog på ett militärsjukhus utanför Paris den 11 november. Han blev 75 år gammal.

al-Manar

Hur kunde Israel gå ut och proklamera att Arafat var hjärndöd två dagar innan han hamnade i koma? Israel måste ha vetat hur det gift som man har gett till Arafat fungerar och vilket händelseförlopp som följer. Samma sak drabbade Hamas ledaren Khaled Mashaal då en israelisk agent från Mosad injicerade honom med gift.

al-Jazira

Debatt i studion: Blodanalys räcker inte. Det finns många frågetecken kring Arafats död. Den palestinska myndigheten diskuterar nu om man skall låta obducera Arafats kvarlevor.

al-Arabia

al Fatahs ledare Farouk Kaddoumi bekräftade under en intervju att Arafats personliga läkare Ashraf Al Kurdi ringde till honom före Arafats bortgång och bad att Kaddoumi skulle kräva ett blodprov. Det skulle skickas till ett laboratorium i en öststat för att läkaren misstänker att Arafat blev förgiftad. Kaddoumi sa att läkaren berättat att Arafat måste få motgift.

I en tittarenkät som finns på kanalens hemsida var dagens fråga: Tror du att president Arafat dog av förgiftning? 83,3 procent svarade ja och 16,7 procent nej.

ANN

Citerar Laila Shahid, PLO:s representant i Paris och den som var taleskvinna om Arafats hälsotillstånd utanför sjukhuset: Arafat blev förgiftad och en underökning måste ske snabbt samt en läkarkommitté måste sättas upp och få tillgång till all medicinskt underlag.

Elaph – nyhetsportal på nätet

Den jordanska läkaren Ashraf Al Kurdi som under mer än 25 år haft ansvar för Arafats hälsa säger att han förvägrats att följa med Arafat till Paris.

al Watan – kuwaitisk tidning

Egyptiska läkare uppger att Arafats sjukdomstillstånd orsakades av en långsamt verkande gift som först drabbar offret genom magsmärtor och diarréer samt skadar benmärgen hos människan och leder till antingen leukemi eller brustna blodplättar och därmed förblödning.

Läs mer:

Nael Touqan