Donera njuren – på Facebook

Publicerad 2012-06-25

Miljoner människor världen över väntar på att få en njure eller lever.

Men nu är en organdonation bara ett tangentklick bort – på Facebook.

– Det är väldigt bra att man förenklar möjligheterna till en organdonation, säger Håkan Hedman, ordförande i Njurförbundet.

Göran Hägglund.

Nu lanserar Facebook en egen funktion som gör det möjligt för svenska användare att visa att de är, eller vill bli, organdonatorer. Det sker via en funktion som är kopplad till respektive användares tidslinje.

När man registrerar sig att man vill bli, eller redan är organdonator, visas det på tidslinjen och sprids på så sätt vidare till andra Facebook-vänner.

Måste fortfarande registrera sig

Om man inte redan har registrerat sig via Socialstyrelsens donationsregister kommer en länk att visas på hur man går tillväga. Man måste alltså fortfarande registrera sig via donationsregistret, men den nya funktionen ska fungera som en informationsspridare.    

Socialminister Göran Hägglund, KD, var en av de första att registrera sig på sidan. Göran Hägglund tror att den nya funktionen kan hjälpa till att sprida informationen om organdonation.

– Jag tycker att initiativet är jättebra. Vi vet att åtta av tio vill donera men att steget är långt från tanke till handling. Det är bra att utnyttja faktumet att folk är uppkopplade och sitter vid datorn. Jag har träffat enormt många som det här får stor betydelse för. För deras skull är det viktigt, säger han.

Bra att förenkla möjligheten

Håkan Hedman, ordförande på Njurförbundet, välkomnar även han den nya funktionen. I Sverige är många positiva till organdonation. Men de allra flesta tvekar när de ska ta sista steget, enligt Håkan Hedman.

– Det är väldigt bra att man förenklar möjligheten till en organdonation. Informationen måste pågå hela tiden, säger han.