Så undviker bolagen att betala skatt

Publicerad 2011-12-19

Aftonbladet granskar: Riskkapitalisterna snuvar staten på miljoner

De bygger verksamheten på skattepengar.

Men flera av jättarna inom vård, skola och omsorg snuvar staten på bolagsskatt.

Aftonbladet har granskat de 14 största välfärdsbolagen – som tagits över av finansklippare.

GÖR ETT KLIPP  Aftonbladets granskning visar att samtliga riskkapitalbolag som sysslar med välfärd betalar mindre bolagsskatt än snittet för stora företag i Sverige. Vårdkoncernen Capio betalar inte en enda krona i bolagsskatt.

Aftonbladet fortsätter i dag att granska hur riskkapitalbolag kopplat greppet om den svenska välfärden.

Tre fjärdedelar av de största koncernerna inom skola, vård och omsorg ägs nu av riskkapitalister och i tre fall av investmentbolag.

Amerikansk miljardär

I går berättade vi också om den amerikanske mångmiljardären Henry R. Kravis – förebild för den girige filmfiguren Gordon Gecko i filmen ”Wall Street” – som styrt Carema under vårdskandalerna.

Företagen finansieras till största delen av skattepengar genom exempelvis den kommunala skolpengen.

30 miljarder kronor

De riskkapitalägda bolag som Aftonbladet har granskat har totalt fått in närmare 30 miljarder kronor i skattepengar.

Men hur mycket betalar de tillbaka?

Aftonbladets granskning av de riskkapitalägda välfärdsbolagen visar att samtliga betalar mindre bolagsskatt än snittet för stora företag i Sverige.

Och två av jättekoncernerna betalade ingen skatt alls.

Den kritiserade skatteplanering som flera av bolagen ägnar sig åt sker genom att moderbolagen, som ofta finns i skatteparadis, lånar ut pengar till den svenska rörelsen till höga räntor. Räntekostnaden raderar ut vinsten och kedjorna slipper betala bolagsskatt i Sverige eller minskar den rejält.

Ett av de bolag som betalar noll kronor i bolagsskatt – och nu ligger i tvist med Skatteverket – är Capio med vårdcentraler över hela landet.

– Capio välkomnar eventuella förändringar gällande skattelagstiftning som leder till klara och tydliga regler som alla kan acceptera och som gäller alla företag, säger Linda Wallgren, informationsansvarig på Capio.

”Mycket liten”

En annan nolltaxerare när det gäller bolagsskatten är Diaverum som enbart hänvisar till företagets i sammanhanget blygsamma verksamhet i Sverige.

– Den svenska verksamheten är mycket liten i förhållande till hela bolaget, säger kommunikationschefen Christina Waller Sterner.

Kritisk till uppläggen

Göran Haglund, skatterevisor på Skatteverket och expert på riskkapitalbolag, är kritisk till uppläggen:

– Även om företagen oftast håller sig inom regelverket, som det ser ut nu, blir det en skevhet och jag kan förstå om det upplevs som stötande.

Skatteverket har nu fått i uppdrag av finansdepartementet att granska riskkapitalbolagens skatteplanering.