Bara ett mirakel stoppar Romney

Uppdaterad 2012-03-06 | Publicerad 2012-01-10

Men han kommer att få rejält med stryk på vägen

NEW YORK. Mitt Romney går mot en säker seger i New Hampshire.

Men han kan räkna med att få några ömmande blåmärken på vägen dit.

Motkandidaterna är irriterade på ex-guvernörens ständiga attacker och hans segervisshet.

– Han är en lögnare, rasade den särskilt ilskne Newt Gingrich redan i Iowa.

Mirakel kan i undantagsfall inträffa – men  det är också just ett sånt som krävs för att Mitt Romney ska bli något annat än etta i tisdagens primärval i New Hampshire.

Han är – som ex-guvernör i grannstaten Massachusetts och ägare av ett sommarhus i trakten – känd och populär bland väljarna och har ett drygt 40-procentigt stöd i de färskaste opinionsundersökningarna.

Till yttermera visso leder han, visade en mätning gjord så sent som i fredags, stort i South Carolina – platsen där uppgörelse nummer tre äger rum 21 januari.

Och vinner han även där är racet i princip över. Då blir Willard Mitt Romney med säkerhet det republikanska partiets kandidat i presidentvalet i höst.

Men den 64-årige mångmiljonären bör likafullt överväga att skaffa störtkruka och axelskydd, för resan dit kommer inte att bli särskilt angenäm.

De attacker han och grupper som stöder honom spred omkring sig i Iowa har retat upp konkurrenterna ordentligt – och nu tänker de ge igen.

Ute efter att skada Romney

Kongressens förre talman Newt Gingrich, som så länge han utgjorde det stora konservativa hotet mot den mer moderate favoriten var föremål för särskilt talrika och särskilt hårdhänta angrepp, är direkt ursinnig

– Romney är en lögnare, sa han redan innan han lämnade det kalla Des Moines för det ännu kallare Manchester och så kraftiga invektiv är det inte särskilt vanligt att amerikanska politiker tar till, allra minst i primärval mot egna partikamrater.

Men Gingrich – ursprungligen fast besluten att driva en positiv kampanj – har under sina valmöten uppe i nordost under veckan fortsatt hämnas genom att ständigt beskriva Romney som en hopplös flippfloppare som vänder kappan efter opinionsvinden, som en liberal med en alltför timid ekonomisk plan, som ett rikemansbarn utan verklighetsförankring och, igen, som en politruk som far med osanning.

Det finns till och med bedömare i USA som menar att Gingrich tagit påhoppen i Iowa så personligt att han inte längre bryr sig om han själv har någon chans att bli nominerad, vilket verkar högst osannolikt. Han ska bara vara ute efter att skada Romney så mycket som möjligt.

Intensivt kampanjande

Sent i natt möttes de i en debatt i Manchester – och redan idag, klockan tre svensk tid, väntar en till i Concord. Det bör ha varit, och det bör bli, synnerligen intressant.

Romney, för sin del, låter kontraattackerna rinna av honom som vatten. I den mån han alls kommenterar Gingrichs raseri är det för att påpeka att han inte kontrollerar vad stödgrupperna – välfinansierade så kallade Super-Pacs – gör.

Sedan formulerar han nya utfall. De senaste dagarna är det Rick Santorum, högermannen som förlorade Iowa-valet med blott åtta röster, som stått i skottgluggen. John McCain, förra valets republikanske kandidat, har kampanjat intensivt för forne fienden Romney i veckan och flera gånger anklagat Santorum för att , under sin tid som senator för Pennsylvania, ha tillskansat sin delstat oanständiga mängder ”earmarks” – medel ur den federala budgeten – och det är ett klassiskt rätt skynke för den konservativa Tea Party-rörelsen.

Santorum väntas också ge igen – med ränta – under helgens debatter.

Ron Paul har kastat handskarna

Samtidigt har libertarianen Ron Paul – distanserad men ändock klar två i New Hampshire – kastat handskarna och sluggar hårt främst mot de som eventuellt kan hota hans andraplats, företrädesvis Santorum och den milde John Huntsman.

Kontenta:

Det republikanska primärvalet får allt tydligare drag av en ultimate fighting-match.