Blev värvad av USA – för att bekämpa kommunism

Uppdaterad 2013-03-18 | Publicerad 2013-03-15

Amerikanska ambassaden uppvaktade Bildt: ”Vissa politiker utnyttjar det tillfälle de får”

USA:s regering var över­tygad om att Carl Bildt tillhörde framtidens topp­politiker. Därför värvades han redan som 23-åring till ett projekt som skulle ­bekämpa kommunism, visar­ dokumenten.

CIA deltog i urvals­processen och för besväret fick Bildt motsvarande 100 000 kronor av det amerikanska utrikes­departementet.

De hemliga dokument ­Aftonbladet tagit del av ­visar hur den amerikanska ambassaden under en längre tid uppvaktat Carl Bildt:

Samarbetet inleddes ­redan 1973 när Bildt var 23 år gammal. Då värvades han av den amerikanska ambassaden i ett projekt för att ­bekämpa kommunism och stödja kontakterna med ­Nato, det så kallade IV-programmet, International ­visitors program.

”Sann tänkare”

Bildt hade valts ut av en kommitté där bland annat den amerikanska underrättelsetjänsten, CIA, deltog. De beskriver honom som en ”smart realist, en sann ­tänkare”. Han spåddes en lovande framtid inom det moderata partiet.

Genom programmet ­erbjuds den unge Bildt – och de andra deltagarna – motsvarande 100 000 kronor i dagens penningvärde och en exklusiv resa genom USA. Det visar andra, ­öppna, dokument som ­Aftonbladet tagit del av.

– Programmet har länge varit kontroversiellt eftersom många dragit likhetstecken till CIA. Fast det är egentligen subtilare än så eftersom USA är måna om programmets anseende. Under kalla kriget fanns CIA ofta med i bakgrunden och medverkade i urvalsprocessen, säger professor Giles Scott-Smith vid Roosevelt Academy i Holland.

Bad om kontakter

De kommande åren tar Bildt vid ett flertal tillfällen kontakt med den amerikanska ambassaden, inledningsvis ber han om hjälp att bekanta sig med amerikanska politiker.

Men i september 1975 skriver ambassadören att Bildt begär att få träffa tjänstemän med ansvar för Sovjet. I dokumenten finns en så kallad ”action request” där ambassaden ber CIA om nya kontaktpersoner åt Bildt. När mötena väl ska organiseras utser ambassaden en kontaktman åt Carl Bildt, han heter Paul ­Canney och är ansvarig för hemliga uppgifter på ­ambassaden.

Och det är just genom Paul Canney som Bildt ett år senare läcker de hemliga regeringsförhandlingarna för USA:s sändebud Ronald E Woods.

– Långtifrån alla upprätthåller nära band med ambassaderna, men vissa ­politiker utnyttjar det tillfälle de får, säger professor Giles Scott Smith.