Busstrejk vid midnatt

Publicerad 2013-06-18

Parterna har avbrutit förhandlingarna

I morgon ställs ett stort antal busslinjer in i Stockholm, Södertälje och Umeå.

Busschaufförerna går ut i strejk.

Fackförbundet Kommunal och Bussarbetsgivarna har helt brutit kontakten.

I morgon ställs ett stort antal busslinjer in i Stockholm, Södertälje och Umeå.

Medlarna lämnade ett sista bud i går. Arbetsgivarna godtog förslaget men facket kallade det "ett skambud".

I dag säger båda sidorna att de inte kommer att ta någon ytterligare kontakt med motparten under dagen. Vid midnatt bryter strejken ut.

– Vi står så långt ifrån varandra att det känns väldigt avlägset att vi når en lösning innan konflikten bryter ut, säger Lenita Granlund, avtalssekreterare på Kommunal.

Två etapper

Strejkens första etapp inleds i morgon. Då lägger bussförarna i Stockholm, Södertälje och Umeå ner arbetet. I Umeå innebär konflikten att all busstrafik ställs in.

Om ingen lösning har nåtts den 24 juni ansluter sig ytterligare hundratals chaufförer till stridsåtgärderna, i bland annat Jönköping, Gävle och Östersund.

Köer under midsommar

Bussarbetsgivarna varnar för att strejken kommer att få omfattande konsekvenser för trafiken under midsommarhelgen.

– Vi är inte fullt ut nöjda med medlarnas bud, men vi tar vårt del av ansvaret för att förhindra en strejk, meddelade Peter Jeppsson, vd för Arbetsgivarna, i ett pressmeddelande under gårdagen.

Aftonbladet har sökt Peter Jeppsson för en kommentar.

Tre stridsfrågor

Enligt Kommunal är det främst tre frågor parterna inte kan enas om – anställningsformerna, arbetstiderna och lägstalöner.

Facket vill att de anställda ska få behålla sina gamla anställningar när man byter entreprenör.

Dessutom kräver man att de anställda får större inflytande över sina arbetstider, samt att det införs lägstalöner för grupper som verkstadsarbetare och servicepersonal.

– Vi hade givetvis önskat att det här hade kunnat lösas direkt i förhandling mellan parterna. Vi blir tvungna att ta till de här åtgärderna. Det är vårt sätt att sätta tryck på arbetsgivaren, säger Lenita Granlund.