Ikea utreds av EU – misstänks för skattefusk

Publicerad 2017-12-18

EU-kommissionen har inlett en utredning av den svenska möbeljätten.

Ikea kan ha fått konkurrensfördelar i Nederländerna.

– Vi kommer nu noga att undersöka Nederländernas skattebehandling av Ikea, säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett pressmeddelande.

Ikea nekar till anklagelserna.

Under måndagen meddelade EU-kommissionären Margrethe Vestager att man inlett en granskning av svenska möbeljätten Ikea.

Det handlar om misstänkt skatteplanering i Nederländerna, och bolaget Inter Ikea Systems.

Enligt tidningen Financial Times misstänks Ikea ha undanhållit närmare en miljard euro – knappt tio miljarder kronor – i skatt.

Största granskningen hittills

EU:s granskning är den största hittills av ett europeiskt företag, efter att amerikanska jättar som Apple, Amazon och McDonalds har granskats, skriver AFP.

”Alla företag, stora och små, multinationella eller inte, bör betala sin rättmätiga skatteandel. Medlemsländer kan inte låta utvalda företag betala mindre genom att på ett konstgjort sätt tillåta dem att flytta sina vinster någon annanstans. Vi kommer nu noga att undersöka Nederländernas skattebehandling av Ikea", säger EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager i ett uttalande.

Ikea slår tillbaka

Ikea nekar till anklagelserna i ett uttalande till nyhetsbyrån AFP.

"Det sätt som vi har beskattas av nationella myndigheter har enligt vår uppfattning varit i enlighet med EU:s regler. Det är bra om utredningen kan ge klarhet och bekräfta det", säger Ikea i ett skriftligt uttalande till AFP.

Följ ämnen i artikeln