Robotarna tar över världen

Publicerad 2016-03-09

Världens bästa spelare i brädspelet Go har besegrats – av en robot.

Nu tar robotarna över världen.

– Man har lyckats efterlikna människans sätt att lära sig, säger professor Stefan Carlsson.

Världens bästa spelare i brädspelet Go, sydkoreanen Lee Se-dol har besegrats – av ett dataprogram.

När Lee först tog sig an utmaningen att spela mot roboten trodde han självsäkert på vinst. Men drygt 3,5 timmar in i matchen insåg världsmästaren att han besegrats. Då hade nämligen dataprogrammet AlphaGo tagit en rejäl ledning, skriver AP.

– Det här kommer få stort inflytande inom robotik. Datorer har alltid varit bättre än människor på att räkna och det är därför man uppfann dem från början, men den stora utmaningen har varit att få dem att göra sådant som bara människor kan göra och där har det skett enorma framsteg, säger Stefan Carlsson, professor i datakunskap på KTH.

Lär sig som barn

Den mirakulösa vinsten, som övervakades av hundratals experter, journalister och en domare, kallas för ett genombrott för den artificiella intelligensen. Datorn kan, enligt dess skapare, komma ihåg felsteg och på så sätt förbättra sina matchresultat – precis på samma sätt som barn lär sig, enligt professor Stefan Carlsson.

– Man har efterliknat människans sätt att lära sig genom att man provar och ser hur det går, säger han.

Måste vara ”mänsklig”

Att datorer vinner över människor i spel har hänt förut. Redan 1997 vann datorn Deep Blue över den dåvarande schackmästaren Garri Kasparov. Men experter menar att Go-matchen var på en helt ny nivå. Spelet beskrivs som betydligt mer komplext än schack och eftersom det finns extrema kombinationer i spelet måste datorn ha en ”mänsklig intuition” för att kunna vinna. Exempelvis kan spelare öppna en match på 361 olika sätt, medan schackspelare bara har 20 att välja mellan.

Finns det några risker med utvecklingen?

– Man kan säga att den största risken ligger i vapenutveckling, det vill säga att man gör robotar som för krig. Det stora problemet är att man startar autonoma vapen som själva fattar beslut, säger Stefan Carlsson.

Kommer robotarna ta över världen nu?

– Nej, det tror jag inte. Om människan är riktigt dum så kommer de ta över. Man brukar prata om att robotarna kommer skapa ”superintelligens”, men ingen vet vad det betyder egentligen. Jag tycker vi kan vara lugna.

Följ ämnen i artikeln