Hurra! Värmen stannar några dagar till

Publicerad 2016-09-13

 Sommaren biter sig fast – lite till ”Kan nå 27 grader”

Sommarvärmen vägrar släppa taget.

Räkna med temperaturer på upp till 25 grader i mellersta och södra Sverige de närmaste dagarna.

Och i Norrland blir det bara obetydligt svalare.

– Den djärve kan fortfarande bada, säger meteorolog Martin Hedberg på Vädercentralen.

Värmerekordet för september är 29 plusgrader. Men å andra sidan registrerades det första veckan i månaden – nu har vi snart avverkat den andra.

– Temperaturerna är lite högre än normalt, i storleksordningen fem grader över. Det är en liten bit kvar till rekordet men vi är där och nosar, säger Martin Hedberg, meteorolog på Vädercentralen.

– Grundvärmen kommer nerifrån Europa, med från sydvästliga vindar. Ovanpå har vi ett högtryck, med mycket solinstrålning.

Hur varmt får vi de närmaste dagarna?

– Mellan 20 och 25 i Götaland och Svealand, omkring 20 i stora delar av Norrland – mitt på dagen. På någon enstaka plats, i Småland, kan det kanske nå 27 grader.  Under natten och morgonen är det betydligt svalare.

– De flesta jag möter tycker att värmen är härlig. Själv tycker jag att det borde vara lite svalare så här i mitten av september. Med lite krispigare luft och doft av höst.

Räkna med kyligare

Martin Hedberg konstaterar att naturen behöver hösten för att hinna ställa om inför vintern.

– Och jag tycker att det känns som att vi är klara med värmen nu.

För den djärve är det fortfarande badtemperaturer – till och med i havet.

– Vattentemperaturen ligger runt 18 grader längs Västkusten och södra

Östersjön. Uppe i Botten­viken är den 12-13 grader, säger Mattias Burtu, meteor­olog på SMHI.

Till helgen får vi räkna med att det blir svalare. ­Kyligare luft kommer in över Sverige från nordöstra Finland, enligt Martin Hedberg. Över Östersjön plockar luftmassorna upp fukt och det blir molnigare.

– Högtrycket börjat ge med sig. Vädret blir mer lågtrycksbetonat med beskedligare temperaturer, med 15–20 grader i söder och 10-15 i Norrland, säger Mattias Burtu.

SMHI varnar

När medeltemperaturen under dygnet är lägre än tio grader, fem dygn i sträck, så har vi meteorologisk höst.

– I norra Norrland var det så pass svalt redan i augusti och då slog det över. Att det sen har blivit varmare igen påverkar inte, per definition är det redan höst där, säger Martin Hedberg på Vädercentralen.

SMHI varnar på sin sajt för att brandfaran ökar i skog och mark i sydöstra Sverige. Och sommarens algblomning fortsätter. Helgens satellitbilder visar algblomning från vattnen väster om Gotland ända ner till skånska Åhus, skriver Informationscentralen för Egentliga Östersjön.

Följ ämnen i artikeln