15-åringen inför rätta

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-27

David Nannini Nilsson rapporterar direkt

YSTAD. Ett stort pressuppbåd hade samlats i Ystads tingsrätt inför mordrättegången.

Den åtalade 15-årige pojken samtalade med sin advokat och en kvinnlig fängelsepräst medan åhörarna gick in i salen.

– N.N. (pojken) förnekar, sa hans advokat Jörgen Malmunger när rättegången startade.

Aftonbladet följer rättegången på plats.

I dag inleddes rättegången mot den 15-årige pojke som står åtalad för att ha mördat sin 19-åriga syster med ett jaktgevär på familjens gård i Vollsjö i Skåne.

Säkerhetskontroller genomfördes i tingsrätten innan förhandlingarna mot pojken startade och ett stort medieuppbåd var på plats för att följa processen.

Pojkens syster, bror och mor fann på plats i rättssalen när rättegången startade, och en kvinnlig fängelsepräst och pojkens advokat satt bredvid 15-åringen, mitt emot åklagaren.

Enligt kammaråklagare Bengt Åsbäck har 15-åringen skjutit sin syster i huvudet två gånger med ett 22-kalibrigt gevär under kvällen den 2 augusti eller natten mot den 3 augusti – men pojken har hela tiden nekat till brott.

Hörde inte skotten

Under den tid som den 19-åriga kvinnan tros ha skjutits till döds befann sig hennes mamma i en annan byggnad på gården – men hörde inte skotten.

Under eftermiddagen kommer rätten att hålla syn ute på familjens gård och då ska ett skjutprov genomföras som ska visa att det är möjligt att skjuta med det aktuella geväret utan att någon hör smällen. Ett sådant skjutprov har redan genomförts under polisutredningen – men åklagaren vill att rätten själv ska få bilda sig en uppfattning om saken.

När rättegången startade började åklagaren med att lägga fram bevisning för att ingen annan än den åtalade pojken skulle ha kunnat göra sig skyldig till mordet – kvinnans pojkvän och en pojke som avlidit på ett behandlingshem i närheten i samband med mordet var några av dem som åklagaren sa inte kunde ha gjort sig skyldiga till brottet.

Gömde ansiktet i händerna

Enligt åklagaren är det bara mamman, den 15-årige pojken och styvpappan som befunnit sig på gården under tiden för brottet – och gärningsmannen måste alltså vara en av dem.

Bengt Åsbäck visade också bilder på familjens gård och bilder från platsen där 19-åringens kropp hittades. Kvinnans anhöriga och den åtalade pojken gömde sina ansikten i händerna och grät medan åklagaren berättade om hur 15-åringen säger att han hittade kroppen.

Åsbäck gick också igenom rättsläkarens utlåtande och hur utredarna tror att brottet gick till.

– Ett förmodat gärningsförlopp är att hon överraskats och överfallits bakifrån, säger Åsbäck.

Enligt åklagaren visar de fingeravtryck som hittades på en kartong under vilken kroppen hittades att 15-åringens berättelse är osann.

"Berättelsen går icke alls ihop"

– Hans berättelse går icke alls ihop med de avtryck som tekniker funnit på lådan, säger Åsbäck.

Kammaråklagaren menar att de blodiga tygföremål som hittats pekar mot 15-åringen som gärningsman.

– Det är natvis så att flera föremål med (den 19-åriga systerns) blod är bundna till (pojkens) rum, säger Åsbäck.

– Byltet med plastfragmenten kan direkt kopplas till (pojkens) rum påstår jag, säger Åsbäck.

Bengt Åsbäck berättar också vad som händer i samband med att gården spärrats av efter att kroppen hittats. På kvällen kommer 15-åringen gående mot vakter som står utposterade vid avspärrningarna och säger enligt en av vakterna:

– Jag har hittat örngott som luktar människoblod.

Men det bylte med blodiga sängkläder som låg utanför en av byggnaderna hade tidigare under dagen redan transporterats bort av polisens tekniker – och fanns alltså inte kvar på kvällen när 15-åringen kommer gående och säger att han gjort fyndet.

– Det är mycket förbryllande att han hittar något som inte finns. Och det här med att det luktar blod fattar man inte heller, säger Åsbäck.

– Det här menar jag slår med full kraft mot N.N. (pojken), säger Åsbäck.

"Orimligt att modern legat bakom"

Åklagaren avslutade med att förekomma den 15-årige pojkens advokats eventuella hypoteser om en annan gärningsman och menade att det var orimligt att tänka sig att 19-åringens mor eller styvfar legat bakom mordet.

– Är det rimligt att (mamman) eller (styvpappan) skulle medverka till att gömma (19-åringen) på den egna fastigheten? Vad skulle anledningen till det vara? säger Åsbäck.

– Är det rimligt att (mamman) eller (styvpappan) skulle lämna hylsor på platsen? Är det rimligt att de skulle torka blod med (pojkens) kläder och låta dem ligga kvar?

– Om (pojken) används för att städa upp, är det rimligt att man ämnar en sån uppgift till en pojke som har grav ADHD?

Kammaråklagare Bengt Åsbäck avslutar sin framställning:

– Fundera under dessa fyra förhandlingsdagar vad det skulle finnas för motiv för en förälder att kallblodigt bakifrån skjuta ihjäl sitt eget barn.