De ska dö – för att de är albiner

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-25

Bibiana, 10, stympades av häxdoktorer: En albinohand säljs för 15 000 kr

Bibiana är tio år.

Hennes liv är inte värt ett öre.

Men hennes kroppsdelar är värda en förmögenhet.

Bibiana Mbushi hade otur.

Hon är en tioårig flicka som är född in i fattigdom, förlorade sina föräldrar när hon bara var sju år och lider av en svår pigmentsjukdom i ett land med tryckande sol.

Men Bibiana hade också tur.

Mitt i natten blev hon attackerad av en grupp män i Mwanzaregionen i Tanzania. De skar av hennes högra ben med en ma-chete och försvann iväg med dyrgripen.

Däremot skonade de hennes vänstra ben, hennes armar och resten av hennes kropp.

De lät henne leva – trots att flickans liv, i den mardrömslika parallellvärld som tiotusentals människor med albinism i Tanzania tvingas uthärda, är fullständigt värdelöst.

Hon och lillasystern Tindichebwa, 7, som också lider av albinism, kunde fly till sjukhuset i Geita. Även storasystern Sikujua, 13 följde med.

Där fick Bibiana kryckor och en fristad. Att återvända hem vore en dödsdom.

– Det är helt sjukt att människor kan göra så här mot mig. Min lillasyster och jag kan bli mördade när som helst hemma, sa hon i somras till en reporter från nätverket Ground Report.

Flickorna adopterades

Flickorna behöver inte längre frukta för sina liv. De har blivit adopterade av en 48-årig parlamentsledamot som inte har några problem att sätta sig in i sina adoptivdöttrars situation.

Al-Shymaa Kwegyir är själv albino. Och den som ska rädda Tanzanias anseende i världen.

Kvinnan som heter Salma beordrades av sin familj att klä sin nyfödda albinobebis helt i svart och lämna barnet i en hydda. Hon förstod inte varför, men lydde de äldres anvisningar.

Några timmar senare anlände en grupp män. Med en machete högg de av barnets ben och avslutade med ett hugg rakt över halsen.

Kroppsdelarna säljs dyrt

Al-Shymaa Kwegyir berättar historien för tidningen Observers reporter. Mordet är ett av 35 liknande i Tanzania i fjol.

Parlamentsledamoten träffade Salma i Mwangaregionen i närheten av Kilimanjaro. Hon menar att dådet följde det klassiska mönstret.

– Någon i utkanten av familjen har kontakt med en häxdoktor och planerar kidnappningen eller mordet. Dessa mord begås av okunnighet och girighet. En albinohand kan säljas för 15 000 kronor, säger Al-Shymaa Kwegyir.

Och köparna är många.

I länder som Tanzania, Burundi, Kenya och Uganda tror många att ben, händer, könsdelar, ögon och hår från albinon ger lycka, välgång och omedelbar rikedom.

För ett drygt år kom de första vittnesmålen om de bisarra morden till frivilligorganisationer, myndigheter och tidningar.

Albiner har alltid diskriminerats i skolor och på arbetsplatser i Tanzania. En vanlig uppfattning är kvinnor som föder barn med albinism har drabbats av en förbannelse och dragit olycka över hela familjen.

Turistlandet tvingas agera

Zihada Msembo har hittat en någorlunda säker plats i parken utanför Dar es-Salaams cancerklinik. På området ligger även Tanzanian Albino Society.

– På gatan hör man människor viska och peka. De säger: ”titta på spöket, vi kan ta henne”. Vi är skräckslagna för att gå ut på natten, säger hon till The Observer.

Omvärldens uppmärksamhet har tvingat myndigheterna att agera. Tanzania brukade vara känt för politisk stabilitet och lyxsafarin. Brutala stympningar och mordisk vidskeplighet rimmar illa med en turistindustri som försöker locka välbeställda västerlänningar.

President Jakaya Kikwetes första insats var att ge Al-Shymaa Kwegyir stolen i parlamentet i april i fjol. Över en natt gick hon från att vara en lägre tjänsteman till en nationell symbol.

Hon är rädd – men stolt. Utnämningen av henne var mer än bara en meningslös gest.

– Jag är en människa. Han ville visa att en albino kan vara en ledare, att vi har hjärnor som andra människor, säger Kwegyir till The Independent.

Myndigheterna har börjat kartlägga problemet: Hur många albiner finns i landet? Var finns de? Var är förföljelsen värst?

Hundratals häxdoktorer, smugglare och försäljare av kroppsdelar har gripits av polisen. En grupp affärsmän har donerat mobiltelefoner till albinofamiljer i särskilt utsatta områden så att de snabbt ska kunna larma polisen.

Häxjakten sprids

Men skräcken ligger fortfarande tung i Tanzania. Och när det ena landet börjar ta itu med problemen flyttar morden över gränsen.

I Burundi har minst sex albiner mördats sedan september. Senast på nyårsdagen blev en åttaårig pojke attackerad och dödad i Cankuzoregionen. Tre män försvann med hans armar och ett ben.

Samtidigt som Tanzanias uppskattningsvis 30 000 albiner lever under mordhot har de mer jordnära problem att brottas med.

Ljuskänsligheten gör att de behöver dyra hudkrämer. Sjukdomen medför även svåra synskador som kräver starka glasögon och specialböcker med stor text.

Men bidragen från regeringen är lika med noll. I oktober genomfördes en manifestation i Dar es-Salaam för skapa opinion i frågorna. Den blev en succé – efterspelet en katastrof:

– Många människor var modiga och kom. Men samma kväll blev en av demonstranterna förföljd hem. Gärningsmännen försökte hugga av en av hennes armar. Hon tvingade senare amputera den. Männen högg av den andra armen och sprang iväg, säger Al-Shymaa Kwegyir.

– Nu lever hon i konstant skräck eftersom hon inte kan kämpa emot om de kommer efter henne en andra gång.

Vanligare med albiner i Afrika

Kroppsdelar från albinos tros ge tur och lycka. Under 2008 stympades och dödades 35 personer –bara i Tanzania.

Albinism är en ärftlig sjukdom med bristande bildning av pigment i hud och hår. Huden är vit och håret vitt eller gult.

I genomsnitt drabbas en person på 20 000. I Afrika är det en på 4 000.

Det finns flera teorier till den höga andelen albiner i delar av Afrika. I de regioner vars befolkning är hårdast drabbad av albinism är kusingifte, inavel, vanligt. En av annan förklaring är den så kallade grundareffekten där ett mycket litet antal individer ur en större population grundar en ny koloni. Källa: NE, TT, SvD, Slate

Källor: The Observer, The Guardian, The Independent, AFP, Ground Report.