”Gängen får inte växa sig starkare”

Publicerad 2014-01-28

KD satsar på ny profilfråga inför valet

Göran Hägglund.

En av Kristdemokraternas viktigaste frågor i valrörelsen är gängkriminalitet. Partiet vill sätta fokus på hur man bättre kan hjälpa dem som vill lämna gängen, och satsa på förebyggande åtgärder.

– I dag finns gäng som växer sig allt mäktigare och som tränger tillbaka rättssamhället, därför måste vi slå tillbaka hårt mot dem, säger partiledaren Göran Hägglund.

För de flesta är Kristdemokraterna ett parti förknippat med familjen och barnens uppväxt. Nu vill partiet bredda sin repetoar inför valet.

”Ett hot mot samhället”

Partiledaren Göran Hägglund berättar i dag att partiet, utöver sina vanliga profilfrågor, kommer att satsa mycket tid i valrörelsen åt gängkriminalitet.

– Det blir ett hot mot samhället när människor inte vågar vittna. Vi måste se till att färre unga hamnar i kriminell verksamhet och att de som påträffas utsätts för tuffa åtgärder. Vi behöver pröva nya metoder på det här området.

Mer konkret vill Kristdemokraterna att det ska finnas en nationell jourtelefon som man kan ringa till om man vill lämna gängkriminaliteten.

– De personer som svarar ska kunna presentera åtgärder som kan innehålla skydd och tips för hur man ska ta sig vidare, säger Göran Hägglund.

”Tillåta anonyma vittnesmål”

Partiet vill också ändra lagstiftningen så som man gjort i Norge och Danmark, och tillåta anonyma vittnesmål i domstolarna. Lagstiftningen skulle inte vara generell utan gälla just "exceptionella brott" enligt Göran Hägglund.

– I dag finns det personer som skräms till tystnad och då fungerar inte rättssamhället. Precis som i andra länder så tycker vi att vi borde pröva en ändrad lagstiftning får ett fåtal brott.

Kristdemokraterna vill också arbeta förebyggande för att färre unga ska hamna i gängbrottslighet. Ännu finns inga konkreta förslag på hur det skulle gå till mer än att man vill stärka föräldrar och se till att skolan fungerar bra. 

– Vi arbetar med förslag som gäller socialt utsatta områden. Där behöver vi göra mer, och det kommer vi kunna presentera inom kort, säger Göran Hägglund.

Nöjd med polisens roll

Polisens roll för att bekämpa gängrkiminaliteten säger sig partiledaren överlag vara nöjd med.

– Men jag tror polisen behöver fler medel för att komma åt det här ordentligt. Då är till exempel anonyma vittnesmål en väg att gå.

Något kostnadsförslag för åtgärderna kan Göran Hägglund inte presentera i dag, men han tror att mycket går att göra inom den budget som redan finns, säger han.