Datainspektionen: Ändra grundlagen

Publicerad 2014-01-28

Grundlagen måste ändras – och det så snart som möjligt.

Bara genom en lagändring kan sajter som Lexbase stoppas, skriver Datainspektionens chef Kristina Svahn Starrsjö på DN Debatt.

"Datainspektionens händer är bakbundna och det finns ingenting vi kan göra åt sajten. Hur mycket vi än vill".

Den kontroversiella internettjänsten Lexbase som publicerar offentliga domar har redan anmälts till polisen och JK av flera personer. Men anmälningarna är verkningslösa, menar Datainspektionen. Personuppgiftslagen, som är till för att skydda människor mot integritetskränkningar, biter inte på sajter som Lexbase.

Djupt oroad

"Webbplatsen i fråga har nämligen ett så kallat utgivningsbevis. Ett sådant skaffar man sig hos Myndigheten för radio och tv till en kostnad av 2 000 kronor. Med utgivningsbevis så får webbplatsen samma grundlagsskydd för yttrandefrihet som radio, tv och tidningar har för sina databaser", skriver Svahn Starrsjö.

Datainspektionens chef är djupt oroad att Lexbase är laglig.

"Det är onekligen en paradox att den som har en webbplats med utgivningsbevis kan hantera uppgifter fritt på ett sätt som polisen är förbjuden att göra", skriver hon.

Tar flera år att ändra grundlagen

Det enda sättet att göra sajter som Lexbase illegala är att ändra i grundlagen. Och det kommer att ta tid.

"Ändringar av grundlag kan endast genomföras efter två riksdagsbeslut med mellanliggande riksdagsval. Därför måste en parlamentarisk utredning tillsättas så snart det bara är möjligt", skriver Kristina Svahn Starrsjö.