Sexuella övergrepp ingen orsak till sen abort i Norge

Publicerad 2014-01-03

Nu tillåts inte abort efter graviditetsvecka 22

Abortlagstiftningen skärps i Norge. Våldtäkt eller incest är inte längre skäl till sen abort, skriver Dagbladet.

– Så länge fostret lever, har det rättigheter, säger Anne Grethe Erlandsen, statssekreterare vid Hälsodepartementet i Norge till Dagbladet.

Anne Grethe Erlandsen.

Nu skärps den norska abortlagstiftningen. Efter graviditetsvecka 22 ska inte abort kunna genomföras, även om kvinnan blivit gravid genom våldtäkt eller incest. Endast om graviditeten innebär en livsfara för kvinnan eller om fostret inte är livsdugligt kan abort genomföras efter vecka 22.

Ingen hänsyn till psykisk hälsa

Abortlagstiftningen har tidigare tagit hänsyn till kvinnans fysiska och psykiska hälsa, hennes livssituation samt om kvinnan varit utsatt för våldtäkt eller incest, och tillåtit abort efter vecka 22.

– Det blir det slut på nu, säger Anne Grethe Erlandsen, statssekreterare vid Hälsodepartementet i Norge till Dagbladet.

Fostret har rättigheter

Anne Grethe Erlandsen menar att det numera inte ska ha någon betydelse om kvinnan utsatts för en straffbar handling.

– Så länge fostret lever, har det rättigheter. Endast om mammans situation är livshotande eller barnet inte är livsdugligt kan det beviljas en abort efter 22 fullgångna veckor. Annars bör man fullfölja sin graviditet, säger hon till Dagbladet.

Snävare tolkning

Lagen har inte ändrats men skärpts till en snävare tolkning. Bakgrunden till den skärpta abortlagstiftningen ska vara att personal inom förlossningsvården vid Oslo Universitetssjukhus år 2011 slog larm om att livsdugliga foster aborterades. En utredning tillsattes som nu lett fram till den skärpta lagen.

Ny strategi

Enligt Drude Dahlerup, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, har abortmotståndare runt om i västvärlden skaffat sig en ny strategi som kallas "De små stegens strategi".

– Abortmotståndarna vet att de inte kan få bort rätten abort och väljer nu istället att gå efter de mindre sakerna som de kan få igenom. I små steg beskär de rätten till abort och det är vad vi ser i Norge just nu, säger hon.

Sexköpslagen diskuteras

I Norge har även förbudet mot att köpa sex börjat diskuteras. Fremskrittspartiet, Høyre och Venstre har alla skrivit in i sina partiprogram att de vill ta bort förbudet och därmed göra köp av sexuella tjänster lagligt.

– Sexualllagstiftningen är mycket en symbollag som säger att det inte är okej att köpa kvinnors kroppar. Därför förstår jag inte hur de kan diskutera att ta bort den, säger Drude Dahlerup.

Förvånad över jämställdhetsminister

Hon menar att förändringarna som nu sker i grannlandet beror på att Norges högerregering börjat föra sin verkliga politik.

– De gick till val med en ansvarsfull politik men nu börjar de visa sitt rätta ansikte, säger hon.

Hon var blev förvånad när Solveig Horne valdes till jämställdhetsminister efter de verbala grodor hon tidigare uttalat och fått mycket kritik för. Bland annat ska hon i en artikel av det norska public service-bolaget NRK säga att tjejer också har ett ansvar i våldtäktssituationer. Och 2010 twittrade hon: ”Funderar på om det är helt bra att man läser homosagor för små barn på dagis”.

Feminister oroade

Drude Dahlerup menar att de feministiska grupperna i Norge är rädda och oroade över utvecklingen i landet.

– Jag är själv bekymrad över vad som händer i Norge i förhållande till jämställdheten, säger hon.

Samtidigt menar hon att jämställdheten är starkt förankrad hos det norska folket.

– Jag tror att norska folket är lite i chock över vad som händer just nu men jämställdheten är stark i det norska samhället, säger hon.