Reinfeldt bemötte massiva kritiken

Publicerad 2014-03-03

Statsministern till SVT: "Rysslands beteende är förkastligt"

Statsminister Fredrik Reinfeldt fick hård kritik sedan han i går sa att han "i någon mån" förstår Rysslands agerande.

I morse bemötte han den i SVT.

– Det förändrar inte att Rysslands beteende är förkastligt, sa statsministern.

Live 1 - De senaste nyheterna på Aftonbladet.se - Sveriges
nyhetsportal

Reinfeldt (M) tog bladet från munnen angående den militära krisen på Krimhalvön i Ekot i Sveriges Radio i går.

– Det är i någon mån förståeligt att Ryssland agerar på en rysk minoritets oro på Krim och i östra Ukraina, men inte på det sätt man agerar, sa han då.

"Måste hålla isär det"

Ett uttalande som kritiserades.

– Detta är ett av de märkligaste och obehagligaste uttalanden av en svensk statsminister som jag kan påminna mig, säger Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys, till Svenska Dagbladet.

Reinfeldts pressekreterare Daniel Valiollahi sa till Aftonbladet att citatet var lösryckt ur ett längre resonemang och menade att det hela var ett missförstånd.

I morse bemötte statsministern kritiken i SVT:s Gomorron Sverige och sa att han uttryckt sådant som också USA:s president Barack Obama sagt till ryske presidenten Vladimir Putin och vad företrädare för EU-parlamentet sagt.

– Utgångspunkten för att förstå det här är att det i Ukraina finns en ryskspråkig del som etniskt ser sig som ryssar. Men det förändrar inte att Rysslands beteende är förkastligt. Man måste hålla isär det, säger Reinfeldt.

Bekymrad för utvecklingen

Han tillade att ska man förstå konflikter måste man förstå vilken miljö de uppstår ifrån.

– Men vi påpekar då att det är Ukrainas ansvar, som i andra länder som arbetar med minoritetsgrupper, att skapa ett inkluderande samhälle, att inte skjuta på så att känslan av att vara olika delar av ett samhälle förstärks, säger Reinfeldt och fortsatte:

– Alldeles oavsett hur en rysktalande del av befolkningen känner inför detta förtar inte det problemet av att man militärt intervenerat i en suverän stat och ett grannland. Det bryter mot internationell rätt och FN-stadgan, det kan inte världen stillatigande se på. Därför är det så kraftfulla reaktioner.

Reinfeldt säger att det ryska beteendet raserar de säkerhetsstrukturer som byggts upp sedan kalla kriget, för att förhindra att konflikter utvecklas fel. Det måste det bli en diskussion med ryssarna, och det diplomatiska trycket måste hållas uppe.

Statsministern säger också att han är bekymrad över utvecklingen eftersom Putin "skaffat mandat att agera över hela Ukraina".

Ahlin kritisk

Han menar att man måste sätta politiskt tryck på den ryska regeringen för att de ska dra sig tillbaka från Ukraina.

– Vi accepterar inte det här brottet mot hur vi ska agera gentemot varandra kopplat till den internationella rätt vi följer.

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesman Urban Ahlin är mycket kritisk till statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande om Ukraina och anser att det avviker från det som utrikesminister Carl Bildt har sagt.

– Det är två olika bilder av krisen i Ukraina som ges. Jag tycker att ett väldigt enkelt krav som man måste kunna ställa på en regering, när vi står inför en internationell kris som vi inte sett på decennier i Europa, är att regeringen har ett budskap, säger Ahlin till TT.

Han anser att Reinfeldt bara köpt Rysslands oro för den ryska minoriteten i Ukraina.

– Det är ett svepskäl för Rysslands politik. Det är en ukrainska regeringen som naturligtvis är ansvarig för hur minoriteterna behandlas i Ukraina. Och den regeringen måste vara inkluderande för hela befolkningen. Och vi kommer att reagera om den diskriminerar olika folkgrupper. Men det handlar ju inte om att säga till ryssarna att ni har ett fribrev och kan agera i ett annat land, det är att sända totalt fel signaler, säger Urban Ahlin.

Live 1 - De senaste nyheterna på Aftonbladet.se - Sveriges
nyhetsportal