Terrornätverk tar på sig attentatet

Uppdaterad 2013-09-22 | Publicerad 2013-09-21

Terrororganisationen al-Shabaab har via Twitter tagit på sig ansvaret för attacken i Nairobi.

Enligt organisationen har 100 människor dödats.

– Det har tidigare hotat om sådana här attentat, säger statsvetaren och forskaren Anders Sjögren.

Statsvetaren och forskaren Anders Sjögren.

Den terrorstämplade organisationen al-Shabaab, som har kopplingar till al-Qaida, har tagit på sig ansvaret för attentatet i affärcentret i Nairobi, skriver nyhetsbyrån AP.

På organisationens Twitterkonto skriver man att attentatet var en hämnd för Kenyas militära ingripande i Somalia.

"Kenyaner har bevittnat rättvisa för brott som begåtts av deras militär" skriver gruppen, enligt AP.

De meddelar även att de dödat 100 personer i affärcentret. Enligt kenyanska Röda Korset är däremot dödssiffran 30 personer.

”Har hotat flera gånger tidigare”

al-Shabaab har flera gånger tidigare hotat om att utföra den här typen av attentat i Kenya.

– Det har funnits misstankar om att ett sådant här attentat ska ske. Det var inte oväntat att det skulle hända förr eller senare, säger Anders Sjögren, statsvetare och forskare vid Nordiska Afrikainstitutet.

För två år sedan gick Kenyansk militär in i Somalia, där gruppen har sin bas, för att frita kidnappade personer.

– Sedan dess har al-Shabaab hotat med attentat, säger Sjögren.

Varför det sker just nu vill Anders Sjögren inte spekulera i. Målet för attacken verkar däremot vara noga utvalt, menar han.

– Det är ett ställe dit många FN-arbetare och utlänningar går och handlar och äter. Därför får det maximal internationell uppmärksamhet, säger han.

Ligger bakom flera blodiga attentat

al-Shabaab är en somalisk extremislamistisk rörelse med omkring 10 000 väpnade medlemmar och de klassas som terrororganisation av flera västerländska länder. 2012 svor gruppen trohet till al-Qaidaledaren Ayman al-Zawahiri. Gruppen ligger bakom flera blodiga självmordsattacker och har sedan Kenya gick in militärt i Somalia inriktat sig på mål i Kenya, skriver TT.

– De lär ha haft celler i Kenya. Det har även spekulerats i att en stor del av al-Shabaab består av utländska jihadister som lockats till Somalia med ambitionen att skapa sig en plattform för jihadistisk politik, säger Anders Sjögren.

2009 publicerade Sveriges Radio flera uppgifter om att ungdomar från Rinkeby i Stockholm rekryterats till organisationen.