Äh, de har ju alltid dött som flugor där

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-11-20

Bara rika människor är värda att leva.

Eller?

10 000 dog och många blev hemlösa i cyklonen.

Med en axelryckning noterar vi att tio tusen bangladeshier dött i en cyklon som kan bero på klimatförändringen.

I lördags slog FN:s klimatpanel fast att världen måste börja sänka koldioxidutsläppen senast 2015. Det kommer aldrig att gå. Hade det varit möjligt om tio tusen amerikaner dött i en orkan? Tio tusen vita? Det kan du ge dig på.

Men nu var det tio tusen fattiga asiater. Cykloner har alltid drabbat Bangladesh, invånarna har alltid dött som flugor, och det har blivit små korta tidningsartiklar som vi möjligtvis skyddar våra fina vinglas med när vi flyttar till en större lägenhet.

Ingen forskare med hedern i behåll skulle säga att den globala uppvärmningen orsakade cyklonen Sidr, möjligen skulle han deklarera att ”trenden går mot starkare cykloner, men när det gäller just den här så vet vi inte”.

Det beror på att forskarna ännu inte kan koppla enstaka händelser till klimatförändringen, bara stora skeenden.

Men även om vi visste att cyklonen i Bangladesh var den första stora klimatkatastrofen skulle vi inte bry oss. I stället skulle vi ta en klunk kaffe till, svepa sjalen om oss eller rätta till tröjan – tillverkade i, just det, Bangladesh.

Vi köper billiga kläder, billiga elektronikvaror, billigt kaffe. Lever gott tack vare underbetalda arbetare i Bogotá, Benin och Bhubaneshwar. Utan dem skulle vi tvingas köpa mycket dyrare varor, gjorda i Sverige.

Allt hänger ihop. Vi låtsas bara inte om det. Vi bryr oss inte om att en miljard människor lever på mindre än en dollar om dagen och vi långflyger på semestern trots att i-världens koldioxidutsläpp håller på att orsaka en global katastrof.

Visst har klimatförändringen fått oss att bli rädda. Men oron gäller bara oss själva.

Inte de som kommer att drabbas mest av torka, cykloner och massutrotning av djurarter: de fattiga i tredje världen. De som i dag sörjer sina döda vid Bengaliska viken.

Nu när en del av dem är på väg att ta hämnd – alla indier och kineser som snart spyr ut dubbelt så mycket koldioxid som USA – tycker vi att de är osolidariska.

Men hallå? Är du förvånad över att de bara bryr sig om sig själva?

ANNONS

Följ ämnen i artikeln