Pressad i 10 timmar

Uppdaterad 2011-08-06 | Publicerad 2011-08-04

Så ska norska polisen tvinga Breivik avslöja medbrottslingar

OSLO. Trots polisens tuffare tag – Breivik vägrar att prata om medhjälpare.

Om han inte först får en central roll i en ny regering.

I en mörkgrå minibuss kördes Anders Behring Breivik strax före nio i morse från Ila fängelse till polishuset i centrala Oslo.

Där hölls hans tredje förhör sedan han greps på Utøya den 22 juli, misstänkt för 77 mord.

Den viktigaste frågan som togs upp under det nästan tio timmar långa förhöret var om Breivik haft en eller flera medhjälpare för att kunna utföra terrorattackerna.

– Frågan om medhjälpare är central. Men ingenting har hittills kommit fram som tyder på att han har det, vi har ingen misstänkt, säger åklagare Pål-Fredrik Hjort Kraby.

Anders Behring Breivik var ytterst samarbetsvillig – utom på frågan om just medhjälpare.

– Han vill inte säga något om det om han inte får sitt huvudkrav uppfyllt, ett mycket verklighetsfrämmande krav. Att det ska bli en total omvälvning av det norska samhället, att den norska regeringen avgår, och att han får en central roll, säger hans advokat Geir Lippestad direkt efter att förhöret avslutats för kvällen.

Lång lista på krav

Tidigare har Breivik lämnat en lång lista på krav som han vill ha uppfyllda innan han säger något om eventuella medhjälpare.

Bland annat har han krävt att det norska försvarets ledning ska avgå, att han ska få tillgång till en ouppkopplad version av Wikipedia och slippa äta halalkött.

– En del krav är totalt verklighetsfrämmande för vanligt folk, en del krav är mer logiska, som att han nyligen bad om mer kläder och en klocka, säger Geir Lippestad.

Nyfiken på reaktioner

Breivik påstår sig ha rest runt i ett tjugotal länder för att skaffa material och träffa människor under de år han planerat bombdådet och massakern på Utøya. Men han vill inte namnge några han mött under sina resor eller säga om någon bidragit med pengar till hans plan.

Polisen har sagt att en viktig del i deras kartläggning av Breivik är att se om någon fört in pengar på något av hans bankkonton.

– I dag har han uppgett olika bankkonton han har, men om det är alla vet jag inte, säger Geir Lippestad.

Anders Behring Breivik ställer även en del egna frågor. Han vill bland annat veta om det är ett stort intresse från media och samhället för det han gjort.

– Han såg från sitt cellfönster att det var många fotografer. Han är nyfiken på vad reaktionerna är utanför Norge och Europa, säger Lippestad.

I går godkände Breivik protokollen från de tidigare förhören. Han erkänner handlingarna på Utøya och i regeringskvarteret men nekar till straffansvar.

– Han menar att han inte har handlat fel, säger advokaten.