Ny nervsjukdom kopplas till skräckviruset

Uppdaterad 2016-01-27 | Publicerad 2016-01-23

Flera länder avråder gravida kvinnor från att resa till delar av främst Latinamerika och Karibien efter utbrottet av skräckviruset zika. Barn har fötts med onaturligt små hjärnor.

Svenska UD uppmanar alla som reser till Brasilien och ens planerar att blir gravida att ”vidta noggranna åtgärder”.

Nu kommer nästa larm: viruset kopplas till en livsfarlig nervsjukdom som kan leda till förlamning.

Skräckviruset zika kopplas till fosterskadan mikrocefali som kan leda till förlamning, synskador och utvecklingsstörning hos barnet. I nordöstra Brasilien har barn fötts med onaturligt små hjärnor och regeringen har utlyst ett nationellt nödläge.

Myndigheterna i Brasilien, Colombia och El Salvador uppmanar kvinnor att vänta med att bli gravida efter den senaste tidens utbrott. Samtidigt uppmanar bland annat USA:s hälsodepartement att gravida kvinnor inte ska besöka drabbade länder. I går utökades varningen till att gälla 22 destinationer i främst Latinamerika och Karibien.

UD: ”Vidta noggranna åtgärder”

Svenska Utrikesdepartementet uppmanar på sin hemsida alla som är gravida, eller planerar att bli gravida, och reser till drabbade områden att ”vidta noggranna åtgärder för att undvika myggbett”.

– Är man gravid eller tänker bli gravid och planerar en resa till området så bör man ta kontakt med sjukvården och diskutera igenom riskerna och hur man kan hantera dem. Jag tycker inte att man ska vara så konsekvent att man säger: ”Åk inte”. Risken att drabbas som resenär är väldigt liten. Men om det finns andra resmål att välja på kan det vara mer lämpligt som gravid, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Nu utreds om zika dessutom ligger bakom en kraftig ökning av den livshotande nervsjukdomen Guillain-Barré i Brasilien, enligt AP. Sjukdomen orsakar muskelsvaghet som vanligtvis börjar i benen innan det sprids till armarna och ansiktet och som kan orsaka domningar, svårigheter att gå och förlamning. I vissa fall kan andningsmusklerna påverkas till den grad att patienten behöver livsuppehållande åtgärder.

Kopplingen är ”rimlig och högst trolig”

Albert Ko, professor i epidemiologi vid Yale School of Public Health, säger till AP att det är ”rimligt och högst troligt” att ökningen av antalet Guillain-Barré-fall beror på zika-utbrottet.

– Även om många av oss är övertygade om och tror att det är högst rimligt att zika-viruset orsakade den här epidemin av Guillain-Barré, och att det kan orsaka det varhelst viruset sprids, så saknar vi verkligt fasta bevis för att kunna göra den diagnosen, säger Albert Ko.

Utbrottet av zika-viruset tros ha sitt ursprung i en turist som kom till Brasilien under VM 2014, alternativt under en internationell kanottävling samma år, enligt AP. Zika kommer ursprungligen från Afrika och har spridits till delar av Asien. När viruset nådde Brasilien var myndigheterna till en början inte särskilt oroliga eftersom det verkade vara en mindre potent form av denguefeber. Men när utbrottet av fosterskadan mikrocefali kom ändrades allt.

– Vi rekommenderar svenskar som ska resa till områden där det finns zikavirus att titta på respektive ambassads reseinformation. Man kan även ladda ner vår app UD Resklar, där kommer aktuell reseinformation ut. Är du orolig och vill få mer information om viruset rent medicinskt, kontakta din vårdcentral innan du reser, säger Victoria Bell på UD:s presstjänst.

Följ ämnen i artikeln