Protestvåg tvingar tandläkaren att stänga mottagningen

Uppdaterad 2015-07-30 | Publicerad 2015-07-29

Tandläkaren Walter Palmer sköt lejonet Cecil – medhjälparna släppta mot borgen

Den amerikanska tandläkaren Walter Palmer har erkänt att han sköt lejonet Cecil.

Hans mottagning har tvingats stänga efter att ha blivit nedringd av upprörda människor.

Samtidigt har polisen i Minneapolis ökat sin bevakning i området ifall protesterna växer, rapporterar lokal meda.

Lejonets Cecils öde har väckt starka känslor. I sociala medier sprids fördömanden – men även hot riktade mot den amerikanska tandläkaren Walter Palmer, som erkänt att han dödade djuret.

"Låt oss hoppas att Walter Palmer, som så modigt dödade ett magnifikt lejon i Zimbabwe med en pilbåge, möter ett liknande öde snart", skriver en användare på Twitter enligt TT.

Även den brittiska supermodellen Cara Delevingne har visat sitt ogillande. Hon kallar tandläkaren för en "dålig ursäkt för en människa", rapporterar Daily Mail.

Polisen bevakar mottagningen

Vid ytterdörren till tandläkarens mottagning i Bloomington, en förort till Minneapolis i Minnesota, har både minnesmärken och protester lämnats.

Gosedjur, i form av lejon, står uppradade. Vid dörren hänger en skylt där tandläkaren kallas mördare och fegis, rapporterar flera medier.

På onsdagskvällen, svensk tid, rapporterades att en mindre grupp personer samlats utanför mottagning för att manifestera sin avsky. I området har lokal polis agerat för att vara redo om protesterna blir fler – och större.

– Vi har ökat vår patrullering runt platsen, säger biträdande polischefen Mike Hartley till tidningen Startribune.

Mottagningen är tillfälligt stängd. Företaget har störts, enligt Startribune, av ett betydande antal samtal från personer som är upprörda över situationen och vad Walter Palmer gjort.

Medhjälpare släppta mot borgen

Det var i början av juli som lejonet Cecil sköts, flåddes och halshöggs. Lejonhannen levde i nationalparken Hwange i Zimbabwe och blev 13 år. Han var parkens stora attraktion, känd för sin svarta man.

Walter Palmer har erkänt att det var han som till sist fällde djuret med ett dödande skott. Då hade Cecil rört sig skadad i parken i 40 timmar. Jakten betalade omkring 400 000 kronor för att kunna genomföra.

Walter Palmer har i ett uttalande tidigare i veckan hävdat att han hade alla nödvändiga tillstånd och inte hade skäl att ifrågasätta lagligheten i jakten förrän den var över.

Tandläkaren jagade lejonet tillsammans med två medhjälpare: jägaren Theo Bronkhurst och Honest Ndlovu, ägare till en privat jaktpark. De ställdes på onsdagen inför rätta i Zimbabwe misstänkta för jaktbrott.

Men på kvällen meddelades att medhjälparna beviljats frihet mot borgen i väntan på rättegång som inleds den 5 augusti, enligt CNN. De riskerar nu långa fängelsestraff.

"Djupt oroade"

Den amerikanska motsvarigheten till Naturvårdsverket har meddelat att de ska undersöka fallet.

– Vi är djupt oroade. Vi samlar för närvarande fakta i frågan och kommer att hjälpa tjänstemän i Zimbabwe om vår hjälp efterfrågas, säger Laury Parramore, tjänsteman på myndigheten till AP.

Även åklagarmyndigheten ska utreda om tandläkaren bröt mot amerikansk lag vid tjuvjakten. Detta efter att Minnesota-politikern Betty McCollum, som sitter i USA:s representanthus, bett dem undersöka saken.

Walter Palmer sa under tisdagen att han trodde att han agerade lagligt när han sköt lejonet. Han har tidigare dömts, i USA, för jaktbrott, skriver Startribune. Det var 2008 och då ska tandläkaren olagligt ha skjutit en svartbjörn.

Medlem i klubb – som kämpar för lejonen

Walter Palmer är medlem i det internationella jaktnätverket Safari Club International (SCI). I forum på organisationens hemsida visar medlemmarna sina byten från troféjakter världen över. Bland Walter Palmers bilder finns ett 40-tal olika slags skjutna djur – bland annat en puma och en isbjörn, enligt Startribune

SCI uppger att de verkar för en ansvarsfull förvaltning av viltstammar. Ett av deras välgörenhetsprojekt syftar till att samla in pengar till forskning om just lejon.

Lejonet Cecil var del i ett forskningsprojekt vid Oxford University i Storbritannien. Han hade en gps-sändare på sig som försåg forskare med information.

Följ ämnen i artikeln