Centerpartist talade inför högerextrema

Uppdaterad 2016-02-05 | Publicerad 2016-02-02

Under lördagen hölls en uppmärksammad demonstration mot flyktingar i Stockholm.

Centerpartisten Annelie Sjöberg var en av talarna, skriver Norrköpings Tidningar.

– Jag var där för att uttrycka min oro kring vissa frågor och för regeringens oförmåga att hantera dessa, säger Sjöberg till tidningen.

I lördags samlades ett 100-tal personer vid Norrmalmstorg i Stockholm för en demonstration mot flyktingar.

Arrangören till demonstrationen, som kallas för "Folkets demonstration", uppger själva att de inte är knutna till något parti. De kräver extra val och vill ha en "regering som i första hand värnar om Sverige och dess medborgare".

Bland demonstranterna fanns, enligt tidningen Expo, högerextrema personer med koppling till den nordiska vit makt-miljön.

Nu skriver NT att kommunpolitikern Annelie Sjöberg (C) var en av talarna vid arrangemanget. För tidningen bekräftar sin närvaro och förklarar varför hon ställde upp som talare.

– Jag var där för att uttrycka min oro kring vissa frågor och för regeringens oförmåga att hantera dessa, säger hon.

”Anser inte att jag är rasist”

Enligt Sjöberg, som är aktiv inom Centerpartiet i Söderköping i Östergötland, talade hon inte som centerpartist utan var där i egenskap av privatperson.

–  Invandring är inte en av mina käpphästar och jag anser heller inte att jag är rasist. Men jag är orolig över den polarisering som vi ser i Sverige just nu, säger hon.

Annelie Sjöberg ställde upp i det senaste valet till kommunfullmäktige och har nu uppdrag som ersättare i servicenämnden i Söderköpings kommun.

– Jag upplever att det var en lugn stämning bland oss som hade fått tillstånd att prata. Men jag blev livrädd för motdemonstranterna, säger hon till NT.

Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson säger till Aftonbladet att det var olämpligt att en centerpartistisk politiker medverkade i demonstrationen.

– Inte minst därför att många inbjudna talare var personer som är kända för sina främlingsfientliga åsikter. Centerpartiet har ingenting med ”Folkets demonstration” att göra, och det vill vi heller inte ha, säger han.

Omkring 200 motdemonstranter hade också samlats vid Norrmalmstorg och polisen höll de två grupperna åtskilda. Själva demonstrationen gick förhållandevis lugnt till men efteråt utbröt våldsamheter när tre män greps misstänkta för misshandel.

”Flög på oss med sina flaggstänger”

Männen var enligt polisen polska medborgare. Vittnen på plats uppgav att männen använde flaggstänger med polska flaggor som tillhygge mot personer som attackerades, uppgav vittnen på plats.

Aftonbladet pratade med fyra motdemonstranter som uppgav att de hade blivit attackerade av männen vid korsningen Regeringsgatan/Hamnsgatan.

– Vi sa till dem att vi skulle gå åt olika håll. Då flög de på oss med sina flaggstänger, sa Tess Asplund vars kamrat då ska ha blivit nedslagen av männen.

Männens inblandning i demonstrationen är ännu okänd men en av dem sympatiserar med Nordisk ungdom på sociala medier och han har även publicerat bilder från demonstrationen samt uttryckt sitt stöd för en av talarna.

Följ ämnen i artikeln