April, april!

Uppdaterad 2016-04-01 | Publicerad 2015-04-01

De svenska aprilskämten går tillbaka till vikingatiden

Blev du lurad i dag?

I så fall var du knappast ensam om den saken.

De svenska aprilskämten går tillbaka till vikingatiden.

De första aprilskämten i Norden finns faktiskt noterade i den isländska översättningen av Trymskvisur som skaldades av den norske bestsellerförfattaren Snorre Egilsson på 700-talet.

Originalet har gått förlorat. Men själva skämtet gick ut på att den som klättrade upp i Nidarosdomen i Bergen och klappade kyrktuppen skulle få sin egen tupp hemma på dyngstan att värpa guldägg.

Skämtet blev inte så lyckat eftersom ett par av dem som klättrade upp föll ned och slog ihjäl sig.

Folk blev vansinniga av ilska när bluffen uppdagades och redaktionen brändes ned. Dock inte förrän chefen Oddur Benediktsson smorts in med margarin och fått åka "ruttsbanur" utför ett mycket högt bergsstup.

"Oddur" blev sen förvanskat till "ätter" som sen blev till ättestup(a).

Många tidiga aprilskämt slutade på samma sätt.

Sinatra på Frösön!

När tidningen Expressen 1924 fick för sig att skriva om att Frank Sinatra skulle uppträda gratis på Frösön i Östersund räckte den lilla hängbron inte till utan folk försökte ta sig över isen på Dellen. Flera gick igenom och omkom.

Det var även då den senaste bekräftade observationen av det stora Sjöodjuret ägde rum.

Lokaltidningen Östersunds Kuriren kunde dagen därpå berätta att Odjuret dragit ner överste Gideon af Spleen, regementschef på KA 14, i djupet. Han återsågs aldrig.

Det finns andra otäcka exempel på aprilskämt som slagit fel. När tidningen Nya Norrland i Skellefteå 1954 skrev om att backhopparen Toni Sailer, som vunnit OS i Oslo, året innan, skulle komma och uppvisningshoppa i Paglabacken mitt i stan, blev det en sådan anstormning att dels pressläktaren – där bland annat den amerikanske stjärnreportern Billy Graham och Sveriges egen backhopparlegendar Arne Imsen befann sig – och den särskilda läktaren för tillresta kyrkliga dignitärer rasade.

Ärkebiskop Nathan Söderblom tackade sedan både Gud och Allah för att inga skadades allvarligt.

Dock, det försöket till modern ekumenik blev början till slutet på hans annars så lysande karriär.

Stövelskandalen

Ett av de mest klassiska aprilskämten i Sverige var när den kände radioprofilen Sten Stengren fick svenska män att klippa sönder sina fruars gummistövlar och linda dem runt radion. På det sättet skulle alla få uppleva stereo - en mycket ovanlig lyx 1965, då det inte ens fanns färgfilm på bio.

Det blev ett stort rabalder, eftersom det bara funkade på batteridrivna transistorapparater.

Stengren fick sparken och tillbringade resten av sitt yrkesliv som teknikattaché i Bolivien.

Han skrev långa klagobrev hem där han gnällde på allt från skränande sjöfågel och bräkande sjökor som trängdes runt fiskerifabriken tvärs över gatan. Men ingen brydde sig någonsin om att svara på hans brev.

Två år senare gjorde Sveriges Radio om tilltaget. Fast den här gången skulle man vira in kylskåpet i frugans sönderklippta brudklänning. Då skulle den förvandlas till en frysbox – alla hemmafruars frusna dröm.

Det gick faktiskt åt pipan det också. Den populäre programledaren Oleg Björklund fick sparken för tilltaget. Men tack vare sin popularitet – i hela Skandinavien – fick han ett toppjobb på Åland där han framgångsrikt drev ett projekt för ett elektrifiera järnvägen. Hans slogan "ÅJ – hela folkets järnväg" är fortfarande den lilla, men stolta, åländska järnvägens motto.

Kommunhuset brändes ned

Ystads Nyheter skrev i fjol att bron över till Bornholm skulle innebära totalstopp för fisket i Öresund, eftersom slammet från bygget skulle ta död på allt djur och växtliv i vattnet. Bortsett från maneter och smörbult, som skulle öka explosivt i antal.

Rasande yrkes- och fritidsfiskare brände ner det tillfälliga kommunhuset i Sövestad dit kommunstyrelsen utlokaliserats i väntan på att det nya kommunhuset på Wallanderplatsen i Ystad ska stå klart 2018.

För tre år sedan meddelade Norrländska Sverigedemokraten (NSD) i Kiruna att alla som skickade in en böckling till Migrationsverket skulle få en gratisvecka med fritt liftkort under påskhelgen i Riksgränsen nästa år.

Böcklingattacken blev en världsnyhet. Men när de utländska journalisterna som kommit hit skulle förklara vad en böckling var för något fick de svårigheter eftersom all böckling var slut i hela Sverige.

Sommartiden – ett tekniskt missöde

Sommartiden som infördes 1978 var egentligen ett aprilskämt från början. Sen blev det fel när den skulle ställas tillbaka eftersom fröken Ur hade hakat upp sig. Det är därför klockorna i Sverige sedan dess går 45 minuter fel. Men till och med mobiltelefonerna har anpassat sig till vad som utomlands lite nedlåtande kallas för "den svenska modellen."

Det finns massor med exempel på aprilskämt från sportens värld. De flesta handlar om utländska värvningar till svenska klubbar.

En klassiker är Expressens "avslöjande" från 2007 om att David Beckham hade värvats till Hammarby.

Fast det i själva verket frågan om ett tillfälligt korttidskontrakt för Sirius i Uppsala, vilket Aftonbladet avslöjade dagen därpå.

Den här dagen roar sig de flesta nyhetsredaktioner med att skicka ut falska nyheter.

Dock inte Aftonbladet, även om vissa mindre vetande betraktar hela tidningen som ett aprilskämt. Varje dag.

VAD:

De första aprilskämten kom från det gamla Grekland. Det allra första handlade om motionären Feidappiden som skulle ha sprungit de 54 kilometerna från Maraton till Thessaloniki på kanontiden 3.28. 30. Som om man skulle kunna mäta tiden så exakt med solur!

HUR:

De första grekiska aprilskämten på 700-talet före Kristus hölls i månadsskiftet september/oktober. Det var naturligtvis inte hållbart i längden. Efter ha aprilskämtat i juli några hundra år, såg aposteln Ansgar år 1107 till att aprilskämten i Sverige levererades på rätt dag.

VARFÖR:

Människans unika förmåga att tro på precis vad som helst är vad som skiljer såna som dig och mig från till exempel gammelgäddan därute i vassen som aldrig nappar på någonting. Någonsin.

LÄS MER:

Vilken annan artikel som helst. För i den här är inte ett ord sant.

Följ ämnen i artikeln