Virus sprider panik i Sydkorea

Publicerad 2015-06-04

Oron växer nu i Sydkorea efter att ytterligare en person dött och alltfler smittats av den dödliga virussjukdomen mers.

Fler än 900 skolor har stängts i ett försök att hejda spridningen.

Hittills har 35 personer smittats av Middle East respiratory syndrome (mers) i Sydkorea, var av tre har dött. Och nu befarar invånarna att smittan ska resultera i ett större utbrott. Bland annat har fler än 900 skolor, från förskolor och uppåt, stängt i ett försök att få stopp på smittan.

– Man har aldrig sett en så här stor spridning av mers utanför den Arabiska halvön tidigare. Samtidigt är min bedömning att det är möjligt att få stopp på spridningen. Det finns inget som tyder på att viruset har förändrats eller något liknande, säger statsepidemiologen Anders Tegnell till TT.

Långsam reaktion

Enligt den sydkoreanska turistorganisationen KTO har smittan även resulterat i att cirka 7 000 turister ställt in sina resor till landet.

Viruset kom till Sydkorea efter att en 68-årig man återvände från den Arabiska halvön. Mannen diagnostiserades med mers den 20 maj.

Sedan dess har alltså 35 personer konstaterats vara smittade, men betydligt fler – runt 1 660 personer – har exponerats för smitta, antingen direkt eller indirekt.

På torsdagen upptäcktes fem nya fall och hälsovårdsmyndigheterna får nu kritik för att det tog så lång tid innan de reagerade.

Svensk beredskap

– Det här kommer definitivt att leda till att man tittar ordentligt på det här utbrottet för att försöka förstå hur det kunde bli så stort innan man vidtog några åtgärder, säger Anders Tegnell.

Mers orsakas av ett coronavirus och påminner mycket om sars som spreds över världen 2003. Viruset resulterar i bland annat andningssvårigheter och dödligheten är cirka 40 procent.

Anders Tegnell har tidigare beskrivit den svenska beredskapen mot mers som "relativt god".

TT-AFP

Följ ämnen i artikeln