Massiv kritik mot polisens tiggarspaning

Publicerad 2015-05-19

Polisen gick ut med uppgifter om att ett tiggarläger omsätter miljonbelopp.

Nu är kritiken mot polisen hård.

– Det är för dåligt, säger Michael Anefur (KD) som utrett tiggeriet åt socialdepartementet.

Polisens kartläggning av ett tiggarläger på en camping utanför Söderhamn har väckt stor uppmärksamhet. Enligt polisens uträkning har lägret omsatt över tio miljoner kronor på ett år.

Polisens områdeschef Lars Fredin gick ut med att man tagit emot anmälningar om människohandel och prostitution på campingen, trots att man inte kunnat utreda brotten.

Polisen i Gävleborg backade redan samma dag om att det ska handla om organiserat tiggeri och sa till Expressen att man inte visste var siffran på tio miljoner kommit ifrån.

– Jag måste säga att det är ett ordentligt misstag i arbetet. Det är tragiskt, olämpligt och leder också till att polisens trovärdighet minskar i de här frågorna, säger riksdagsledamoten Michael Anefur (KD), socialdepartementets tidigare samordnare i hemlöshetsfrågor.

Inte kriminellt att organisera sig

I socialdepartementets utredning pratade de med de stora frivilligorganisationerna, polismyndigheter i flera distrikt, socialförvaltningar i flera kommuner och EU-medborgare.

Brott förekommer, men inte i omfattande och organiserad form. Ingen hade fått fram bevis för ett systematiskt utnyttjande av tiggare i syfte att tjäna pengar.

– Vi ställde den enkla frågan om de sett något bevis för organiserad kriminalitet bakom tiggeriet och svaret var nej, säger Michael Anefur.

Enligt Michael Anefur är det självklart att tiggarna organiserar sig. Det börjar redan när de bestämmer sig för att åka till Sverige. De planerar hur, var och när de ska åka.

Sedan bor man tillsammans, sprider ut sig på de bästa platserna utanför butiker och köpcentrum, reser i grupp och delar bil.

"Utser en kassör"

Polisen i Hälsingland fann inte heller bevis för organiserad kriminalitet i tiggarlägret. Men man gjorde en poäng av att några personer samlade in pengar från tiggarna på gatorna.

Michael Anefur förstår att det kan se misstänksamt ut, men säger att det inte rör sig om något olagligt.

– Det är inget ovanligt alls i de grupperna att man utser en person till kassör eller bank, för att inte riskera bli utsatta för stöld. Det innebär inte att den här personen behåller pengarna. De tillhör samma grupp och delar pengarna senare, säger Michael Anefur.

Kan man säga att tv-galor och Röda Korset-bössor är en form av organiserat tiggeri?

– Ja, även om vi oftast kallar det för insamlande. Men i grunden är det samma sak, man ber människor visa barmhärtighet eller välvilja, oavsett om det handlar om att skicka pengar till medicin för familjemedlemmar eller till jordbävningsdrabbade Nepal, säger Michael Anefur.

Experten kritisk

Rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem är också kritisk mot polisens kartläggning. Han tycker att det är olustigt att den redan utsatta gruppen av tiggande EU-medborgare i allmänhetens ögon pekas som kriminella.

– Det är olyckligt när det kommer ut uppgifter som kan drabba oskyldiga mitt under en förundersökning. Polisen ska jobba intensivt med inre och yttre spaning om man har misstankar om människohandel och prostutition, men ska hålla inne med det tills det kan leda till dom.

Aftonbladet söker de ansvariga cheferna vid polisen i Gävleborg.