Lilla byn Nälden hyllar alla sina invånare

Uppdaterad 2015-09-08 | Publicerad 2015-09-04

Flaggor, brännbollsturnering och internationellt knytkalas

En flagga för varje representerad nationalitet pryder lyktstolparna i Nälden.

I helgen är det internationell aktivitetshelg för alla med tunnbrödsbakning och idrotter.

– Man behöver inget språk för idrott, säger Ulrika Ring.

I lilla byn Nälden i Jämtland bor runt 1000 personer, med drygt 20 nationaliteter representerade. Ungefär 35 nyanlända har fått sitt första boende i byn och i helgen är det dags för en internationell aktitivitetshelg.

– Vi började planera i våras och bestämde att det fick bli den här helgen. Vi inleder med hockeymatch ikväll, säger Ulrika Ring, ordförande i Näldens IF.

Boende på närliggande asylboendet Grytan är inbjudna tillsammans med ensamkommande flyktingbarn och andra nyanlända i Krokoms kommun. Totalt är ett hundratal inbjudna och några kommer att övernatta i byns ishall, medan andra bor hos Näldenbor.

Aktiviteter för alla

På lördagen blir det bärplockning, ponnyridning och tunnbrödsbakning. Sedan är det fest – med internationellt knytkalas från hela världen. Helgen avslutas med brännbollsturnering på söndagen, som givetvis är öppen för alla.

– Allt är aktiviteter man inte behöver ett språk för, säger Ulrika Ring.

– Vi är ju vana att arrangera hockeycuper, så hur svårt kan det vara? Nu börjar vi förstå hur viktigt det här är.

Lokala matbutiken sponsrar med all mat och många i byn är engagerade. Arbetet för att välkomna nyanlända började på allvar i vintras när idrottsföreningen startade upp en filial av projektet Hej Främling, som startade på asylboendet Grytan. Sedan dess har man bjudit in nyanlända till olika idrottsaktiviteter.

Flaggor över hela byn

I somras dekorerade byalaget lyktstolpar med flaggor från nästan alla nationaliteter som bor i Nälden, som en hyllning till mångfalden.

– Det är otroligt fint. Vi saknar några länders flaggor. Inte heller har Jämtlandsflaggan, Prideflaggan och sameflaggan kommit upp än, men vi uppdaterar när vi får tag på resten, säger Ulrika Ring.

Några har varit negativa till initiativet, men Ulrika Ring känner att de har fått en del positivt inställda.

– De som inte vill vara med kommer nog att åka härifrån, det kan man ju inte göra något åt. Men det känns som att vi har fått tyst på många, säger hon.

Och ordet har spritt sig långt utanför Sveriges gränser. En gammal klasskompis till Ulrika Ring berättade om helgens kommande aktiviteter på Facebook och vips ringde BBC upp.

– Det har nog aldrig hänt i Nälden förut, det känns jättehäftigt att få vara med om det här, säger Ulrika Ring.

Gilla Vi hjälper på Facebook för fler goda initiativ i flyktingarnas spår.
  Hur hjälper du flyktingar på din ort? Tipsa på Vi hjälper-kartan!

Följ ämnen i artikeln