Linda, 30, drabbad av sms-utpressning

Uppdaterad 2015-09-17 | Publicerad 2015-09-16

Falska poliser: "Betala 1 000 kronor eller få fängelse"

Helt plötsligt togs Linda Erikssons mobil över av ”polisen”.

Hon anklagades för barnporrbrott och hotades med fängelse.

– Att den här typen av meddelanden skickas till mobiler är lite nytt för mig, säger Anders Olofsson på polisens nationella bedrägericenter.

På tisdagsförmiddagen tog Linda Eriksson, 30, upp sin Iphone för att läsa nyheterna.

Då fick hon en obehaglig överraskning.

– Helt plötsligt kommer ett sms. Det står att det är från polisen och att jag varit inne på en massa barnporrsidor. Det stod att min mobil skulle stängas av och för att öppna den igen skulle jag skriva in mitt personnummer och betala 1 000 kronor, säger Linda Eriksson.

"Polisen" hotade också Linda med åtta till elva års fängelse för de påstådda brotten.

– Jag vet ju att det inte stämmer, men det är klart att det kändes obehagligt. Särskilt eftersom det stod att de visste min position, säger hon.

”De finslipar sina metoder”

Den här typen av bedrägeri är välkänt. Samma formulering och krav har skickats till flera datorer, säger Anders Olofsson, kommissarie på polisens nationella bedrägericenter.

– Men att den här typen av meddelanden skickas till Iphone är lite nytt för mig, säger han.

Bedrägeriet innebär att skadlig kod – så kallad ransomware – installeras på enheten. För att låsa upp mobiltelefonen kräver bedragaren betalning.

– Det ser ut precis som ett webbaserat bedrägeri som tidigare riktade in sig på webbläsare på datorer. På senare tid har den också anpassats till mobiler, säger Emil Kvarnhammar, it-säkerhetsexpert på företaget Truesec.

Ofta verkar meddelandet ha en myndighet som avsändare.

– Det är ett exempel på hur bedragare finslipar sina metoder mer och mer, säger Emil Kvarnhammar.

”Man ska absolut inte betala”

Linda Eriksson förstod att det rörde sig om ett bedrägeri och polisanmälde händelsen. Ett helt korrekt agerande, säger Anders Olofsson.

– Man ska absolut inte betala, man ska höra av sig till oss. Det här är dataintrång, utpressning och försök till bedrägeri, säger han.

Han rekommenderar de som drabbas av bedrägeriet att lämna in telefonen för att få hjälp att rensa bort den skadliga koden.

Tänker inte använda internetbanken

Linda Eriksson kan använda sin mobil som vanligt igen, men hon kommer att vara på sin vakt.

– Jag får väl rensa telefonen. Under tiden kommer jag inte gå in på mitt mobila bank-id eller logga in på internetbanken, säger hon.

Följ ämnen i artikeln