Miljardsatsning på hyresrätter

Uppdaterad 2015-08-26 | Publicerad 2015-08-25

Regeringen och Vänsterpartiet satsar en miljard kronor per år på att rusta upp hyresrätter i framför allt miljonprogrammen.

För att fastighetsägare ska få del av stödet krävs det omfattande renoveringar som innebär en betydande energieffektivisering samt att hyreshöjningarna efter upprustningen begränsas.

– Det är en win win, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

Regeringen och Vänsterpartiet är överens om att satsa en miljard kronor om året fram till 2019 på upprustning av hyresrätter, framförallt i miljonprogramsområden, vilket SVT Nyheter först rapporterade.

Pengarna ska få fastighetsägare att göra renoveringar som annars inte skulle bli av.

– Konkret är det här ett stöd till upprustning. För att få del av stödet krävs det att det sker en omfattande renovering, att renoveringen innebär betydande energieffektivisering och att hyreshöjningarna efter renoveringen begränsas. Vi har tidigare sett exempel på ohemula hyreshöjningar efter upprustningar, men det är viktigt att människor ska kunna bo kvar även efter en upprustning, säger bostadsminister Mehmet Kaplan till Aftonbladet.

Hur säkerställer ni att det inte blir stora hyreshöjningar?
– En del av stödet kommer att gå till en hyresrabatt för att minska risken för det. Men sedan är det naturligtvis individuellt, det som är för mycket för en person kan vara lagom för en annan.

”Stora miljövinster”

Att miljonprogrammen ska rustas upp fanns med redan i den budget som föll förra hösten, men nu är satsningen dubbelt så stor.

– På det här sättet lyfter vi tillsammans med Vänsterpartiet utsatta områden och gör samtidigt stora miljövinster i form av minskad energianvändning. Det är en win win, helt enkelt. Det här beståndet behöver rustas upp och när man ändå rustar upp är det dumsnålt att inte rusta upp på ett energieffektivt sätt, säger Mehmet Kaplan.

”Justerar rot”

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson säger till SVT Nyheter att satsningen ska finansieras genom bland annat skattehöjningar och nedprioriteringar av andra reformer.

– Det viktiga är att det befintliga beståndet får del av en satsning som staten tidigare har gett till ägda boenden. Människor som äger sin bostadsrätt, villa eller radhus har faktiskt fått statligt stöd för att rusta upp, bygga om och renovera sina bostäder, så kallat rot-avdrag. Nu justerar vi rot-avdraget och en del av den utgift som staten har haft kommer att gå till att bygga nytt och till den här miljarden varje år, säger Mehmet Kaplan.

M: ”Snedvrider fastighetssektorn”

Moderaternas bostadspolitiska talesperson Ewa Thalén Finné säger att den här typen av subventioner snedvrider fastighetssektorn.

– Det slår mot fastighetsägare som skött sig och redan renoverat sina hus. Risken är dessutom att planerat underhåll skjuts på framtiden. Vi vill i stället driva en politik som uppmuntrar långsiktigt och hållbart fastighetsägande.

Hur går det till?

– Vi måste vara tydliga mot fastighetsägare. När man bygger ett hus måste man ha en långsiktig plan och förstå att det kommer att behöva renoveras.

Men det här handlar ju om hus som är byggda för länge sedan.

– Ja, och vi vet att ett gäng av de husen har man använt i rent spekulativt syfte för att tjäna så mycket pengar på så kort tid som möjligt. Vi kan inte föra en politik där vi gynnar kortsiktighet och spekulationer framför långsiktigt ägande.

Men vad ska man göra med alla de här eftersatta hyreshusen?

– Man kan samtidigt se att det finns fastighetsägare som har tagit tag i det här och som har lagt upp en plan. Självklart kan man inte göra allting samtidigt, men det kan man inte göra med några sådana här förslag. Man får lägga upp en långsiktig plan för hur man på ett ansvarsfullt sätt sköter sina fastigheter och renoverar upp dem.